Avrupa’yı sarsan zehirli yumurta skandalının Hollanda kaynaklı olduğu bildiriliyor. Hollanda’dan yumurta alan tüm ülkelerde bir panik söz konusu. Ancak sadece yumurta değil içeriğinde yumurta kullanılan her şey tehlikeli.
Almanya, Fransa ve Hollanda’da yumurtalarda tespit edilen zehirli madde fipronil bir böcek ilacı. Bit, kene gibi haşereyi öldürmek amacıyla kullanılıyor. Bu tip ilaçlar memelilere zarar vermeyecek şekilde tasarlanıyor. Ancak fazla doza maruz kalındığında olumsuz etkilememesi imkansız.
İngiltere Gıda standartları enstitüsü oluşan zehirlenme tehdidini kamu sağlığı açısından düşük seviyede değerlendiriyor. Fipronil, yumurtlayan canlılara karşı kullanılan bir kimyasal olduğu için memelilere zarar vermeyeceğini düşünüyorlar. Ancak haşerelerin sinir sistemini aşırı uyarılma sonucu felce uğratan bu maddenin insan sağlığını hiç etkilememesi gibi durum pek mantıklı görünmüyor.
Az sayıda zehirli yumurtanın piyasaya ulaştığı açıklanıyor. Hollanda’da 180 tavuk çiftliğinin kapatıldığı ve büyük sayıda tavuğun itlaf edildiği haber veriliyor. Bu kadar büyük rakamlar söz konusu olunca, sadece yumurtayı değil örneğin çikolatayı da düşünmekte fayda var.
Bu zehirli yumurtalar Belçika’nın ünlü çikolatalarına kadar ulaştı mı? En uzun son kullanma tarihinin 2 yıl olabileceğini var sayarsak bundan itibaren 2 yıl boyunca yumurtanın girebileceği hiçbir Avrupalı gıdayı tüketmemek akıllıca olabilir.
Benzer bir haşere ilacından örnek verelim. Memeliler dışındaki canlıları etkileyen bir böcek ilacını marketlerde rahatlıkla bulabilirsiniz. İsim vermeyeceğiz. Bu ilaç, örneğin kedilerin bulunduğu ortamlarda kullanıldığında kedi bir memeli olduğu için etkilemez. Ancak kesinlikle kedinin üzerine sıkılmaması gerekir. Yattığı yere sıktığınızda, pire oraya geldiğinde bu maddeyi alır ve yanında götürür. Bir süre sonra pire ölüsünü gözle bile görebilirsiniz. Maddeyi kullandıktan 1 saat sonra ortamın havalandırılması gerekir. Yeterince pireye ulaşmıştır. Her ne kadar bir tarım ilacı kadar yoğun olmasa da sonuçta pek de önemli olmayan bir zehirlenmeye sebep olabilir. Özellikle alerjik bünyelerin dikkatli olması gerekir.
Yumurtaların zehirlenmesine neden olan ilaç da, tavuk çiftliklerinde zararlıları önlemek için her zaman kullanılan bir madde. Ancak her nasılsa yanlış kullanıldığı ve zehirli maddenin tavuklara geçtiği anlaşılıyor. Dolayısıyla, bu zehir yumurtalara karışıyor. Tavuk da memeli bir canlı olmadığı için musallat olan pire, kene gibi haşereler gibi kendi de zehirleniyor.
Neyse ki Avrupa ülkelerinde örtbas, hafife alma gibi bir durum pek söz konusu değil. Bunu söylerken egzost emisyon oranlarında sahtecilik yapan dünya devi otomobil üreticilerinin halen yargılanmakta olduğunu unutmuyoruz tabi. Avrupa Birliği’nin bu kez “olması gibi” davranıp, alınabilecek her türlü önlemi almasını ve zehir bulaşmış gıda ürünlerini bizim gibi ülkelere satmamasını veya hediye etmemesini bekliyoruz.
Ve tabii ki durumdan faydalanıp bunların ucuz ürün diye alınıp ithal edilmemesini de ancak dilemekle yetiniyoruz.
Hali hazırda tükettiğimiz hiçbir gıda zaten sağlıklı değilken, göz göre göre bizi kimse zehirlemesin. Bugün değilse de sonuçları bir gün mutlaka çıkacaktır. Fipronil, sinirlere aşırı yüklenerek sistemi mahveder.