Sarı Kantaron aynı zamanda Kılıç Otu, Mayasıl Otu ve Koyunkıran olarak da bilinen bir bitkidir. Latince adı Hypericum perforatum’ (yüksek – delmek) dur. Aziz John Otu olarak da adlandırılmıştır. Yoğun yağış alanlarda ortaya çıkar ancak, tohumun yaşaması için düşük sıcak gereklidir. Avrupa ve Kuzey Amerika coğrafyası Sarı Kantaron için en uygun iklimi sunar.
Sıradan bir kır çiçeği olarak da tanımlayabileceğimiz Sarı Kantaron bitkisinin çiçeğini muhtemelen kırsa veya çiçeklerde görmüşsünüzdür.
Hemen belirtelim, Sarı Kantaron bitkisi her ne kadar tedavi için kullanılıyor olsa da adı 20 den fazla ülkede zehirli bitki listesinde yer almaktadır. Kırlarda, meralarda hayvanlar tarafından ot niyetine yenildiğinde ışığa hassasiyet, sinir sisteminde hasar, düşük yapma ve hatta ölüme yol açtığı görüldüğü rapor edilmektedir.
İnsan üzerinde etkisine gelince, araştırmalar Sarı Kantaron bitkisinin plasebodan daha etkili ve diğer antidepresanlardan daha az yan etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Hafif ve orta şiddetli depresyon tedavisinde kullanılmaktadır.
Sarı Kantaron bitkisi kullanmanın yan etkileri şöyle sıralanabilir;
- Bulantı, karın ağrısı, iştah kaybı, ishal, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, yorgunluk, uyku hali, ağız kuruluğu, huzursuzluk ve baş ağrısı.
- Östrojen düzeyini azalttığı için kadınlar tarafından dikkatli kullanılmalıdır. Hamilelerin kullanması önerilmez. Daha doğrusu kadın veya erkek doktora danışmadan hiçbir şey yapmayınız.
- Şizofrenisi bulunan kişilerde psikoz ağırlaştırdığı da rapor edilmektedir.
- Antidepresanlarla birlikte kullanılmamalıdır.
- Yüksek tansiyona neden olabildiği için tansiyon sorunu yaşayanlara önerilmez.
- Işığa duyarlılığı artırdığı için kullanıldığı sırada özellikle açık tenlilerin ışıktan uzak durmaları önerilir.
- Birçok ilaçla etkileşimde bulunabileceği için kullanmadan önce mutlaka doktorunuza baş vurunuz.
- Alerjiye neden olabilir.
- Manik depresif kişiler veya diğer adıyla bipolar bozukluğu olan kişilerin kullanması önerilmez.
Sarı Kantaron Kullanımı
Sarı Kantaron bitkisinin sadece çiçeği kullanılmaz. Çiçeği, tomurcukları ve toprak üstünde kalan her yeri kullanılabilir. Bu kısımlar kurutulduktan sonra zeytinyağı, su ve bal ile değişik karışımlarla kullanılabilir. Bunların hazır halini aktarda kurutulmuş olarak veya tablet halinde bulabilirsiniz.
Sarı Kantaron Yağının Faydaları
- Hafif ve orta şiddet depresyon tedavisinde
- Alkol, nikotin, tein, kafein bağımlılığının tedavisinde
- Derideki melanin kaybı nedeniyle oluşan lekelerin tedavisinde
- Sarılık tedavisinde
- Yara iyileştirmede
- İltihap tedavisinde
- İshal tedavisinde
- Çocukların altını ıslatmasında
- Romatizmal ağrıların giderilmesinde
faydalı olduğu görülmüştür.
Ancak Sarı Kantaron bitkisi ile ilgili araştırmaların çoğu henüz daha başındadır. Yararlı olduğu kadar aynı zamanda zararlı olabilecek bu bitkinin, piyasadan alıp veya kendiniz hazırlayıp kullanılmadan önce mutlaka bir doktora sormanız önemle hatırlatılır.