Diyet Algısı

Yanlış diyet ve sağlıksız beslenme, kardiyovasküler hastalıklar, kanser, diyabet ve obezite dahil olmak üzere bir çok kronik hastalığa yol açabilir. Sağlıklı bir diyet için en çok önerilenler beslenme biçimi meyve, sebze, baklagiller, fındık ve tahıl yemeklerine ağırlık vermektir. Bunun karşılığında ise tuz, şeker ve yağ kullanımını azaltmak gerekir. Yağ kullanırken doymamış yağ kullanmaya dikkat etmeniz tavsiye edilir.

Beslenme alışkanlıkları bireysel değil toplumsal bir konudur. Beslenme konusuna toplumsal, sektörel ve kültürel yaklaşmak gerekir. Zaman zaman haberlerde “Yoğurt sağlığa şu açıdan faydalıymış. Her gün mutlaka 1 kase yoğurt yemelisiniz” gibi bir haber görürsünüz. Ancak bir süre sonra bu haber daha küçük harflerle, “Yoğurt yemek o kadar da gerekli değilmiş” şeklinde ortaya çıkar. Yoğurt sadece bir örnektir ve yoğurt yemenin faydasını asla göz ardı edemeyiz.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta, yoğurt tüketimine yönelik bir reklam furyası meydana geldiğidir. Bu algı yönlendirme, izlediğiniz diziler, filmler, klipler gibi toplumsal etkinliklerde de ortaya çıkabilir. Unutmayınız ki reklam, sağlık ve gıda sektörleri çok yüksek paraların konuşulduğu sektörlerdir ve vazgeçilmezlerdir.

Vurgulamak istediğimiz nokta, özellikle bahsi geçen sektörlerin medyanın toplum üstündeki olağanüstü etkisini yalnızca kar amaçlı kullanmamaları gerektiğidir. Diğer yandan toplum sağlığıyla ilgili yetkili kurumların da yapması gereken şeyler vardır. Bunuların ilki GDO’lu ürünlerin üretilmesi, ithalatı ve satılmasına engel olmaktır. Yerli tohum ve organik tarım desteklenmediği takdirde bireyler herşeyi kitabına uygun yapsalar dahi ysağlıksız beslenme ve yanlış diyet kurbanı olacaklardır.

Örneğin, diyetinizde önerilen meyve, salata ve tahılları düzenli ve yeterli tüketiyorsunuz. Ancak yine de iyi değilsiniz. Bunun nedeni size önerilen ürünlerin GDO içermesinden ve yapay meyve, salatayla beslenmenizdir. GDO’nun ne olduğunu sitemizde bulabilirsiniz. Siz kıvırcık salatadaki vitamin ve mineralleri aldığınızı hayal ederken aslında bünyenize o kıvırcık salatanın hızlı büyümesi, şekilli ve dolgun görünmesi için kullanılan birtakım kimyasal maddeleri alıyorsunuzdur. Diyetinizden şikayetiniz varsa tükettiğiniz gıdaları gözden geçirmelisiniz. Bu şekilde yaratacağınız talep ve yapay gıdalardan uzaklaşmanız eninde sonunda GDO’lu ürünlerin yok olmasını sağlayacaktır.

Bu bilinç sayesinde, sizi hasta edebilecek yönlendirmelerin önünde bir çare olacaksınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz