Balın Faydaları, Antibiyotik Özelliği

Amsterdam Akademik Tıp Merkezi Tıbbi Mikrobiyoloji Bölümü’nde yapılan bir araştırmaya göre balın bizi hastalıklara karşı nasıl koruduğunun sırrı bal arılarının bağışıklık sisteminde yer alan ve bal yapımı sırasında bala eklenen defensin-1 adı verilen bir protein.

Yani bal arıları sağ olsunlar işlerini yaparken bizi hastalıklara karşı koruyacak bu proteini bala ekliyorlar. Bu antibakteriyel protein sayesinde bal aşağıda sıralandığı gibi bir çok rahatsızlığa iyi gelirken insan bağışıklık sistemini de diğer besinlerin yapamadığı ölçüde güçlendiriyor. Balın sırrı defensin-1 proteini.

Yarım kilo bal üretmek için 900.000 arının tam gün çalışması gerekmektedir.

Bal, bal arılarının çiçek ve meyve tomurcuklarından aldığı nektarın arının midesinde bulunan invertaz adlı bir enzimle kimyasal değişime uğrattıktan sonra peteklere yerleştirmesiyle oluşan ve zaman içinde asla bozulmayan bir yapıya sahip eşsiz bir besindir. Üzüm şekeri, sakroz, levuloz, su, demir, sodyum, kükürt, magnezyum, fosfor, polen, manganez, alüminyum, gümüş, albumin, dekstril, azot, çinko, bakır, iyot, bazı hormonlar, protein ve asitlerden oluşur.

Bal içinde tesbit edilmiş onbeş şeker tipinden bazıları : fruktoz, glikoz, sakkaroz, maltoz, izamaltoz, erloz, kestoz, melezitz ve rafinoz’dur.

Baldaki şeker bildiğimiz şekerden çok farklıdır. Öyle ki şeker ancak sindirim sistemi marifetiyle işlendikten sonra kana karışırken baldaki şeker doğrudan ve sindirime gerek olmadan kana karışır. Özellikle ılık su ile karıştırıldığında çok hızlı etki eder.

Bu arada piyasada bir çok bal türü ve gerçekten bal olmayan bal görünümlü şeker bulamaçları bulunmaktadır. Öncelikle gerçek olmayan balı ayırt etmeli ve uzak durmalıyız. Sahte bal şeker dolu pis bir kavanozdan ibarettir ve bal damar, kalp rahatsızlıklarını tedavi ederken bu sahte bal tam tersine onlara zarar verir.

Gerçeği ve sahtesini ayırmak için dikkat etmeniz gerekenler şunlardır;

– Gerçek bal buzdolabında şekerlenir.
– Yoğunluğu çok, akışkanlığı sürekli olmalıdır, kesik kesik akan bal sahte olması muhtemeldir.
– Buzdolabında belli bir süre bekletilen gerçek bal krem veya tereyağı kıvamına gelir.
– Bal soğuk havada donar.
– Balı kaşıkla alıp yere döktüğünüzde, sahte bal uzayıp örümcek ağı gibi havada uçar oysa gerçek bak akmaya devam eder.
– Gerçek balın şekerlendiğinde eski halini alması için güneşe çıkarılması veya kabıyla birlikte sıcak suya konulması yeterlidir.
– Gerçek bal çok yendiğinde genizde yanma yapar.
– Gerçek bal, bal ağza alındığında margarin yağı gibi erir.
– Gerçek bal, bakteri üretmediğinden çok uzun yıllar dayanabilir. Sahte bal uzun süre dayanmaz.

Bal, oluşumuna katkı yapan nektarın nereden geldiğine bağlı olarak çeşitlendirilir. Ayrıca yöresel olarak da adlandırılır.

Kestane balı : Koyu kahverengi, buruk biraz acı tadı olan bir baldır. Antiseptiktir.

Narenciye balı : Açık sarı renkli akışkan bir baldır. Bol miktarda C vitamini içerir.

Çam balı : Koyu bulanık kahverengidir, keskin bir tadı ve çam aroması vardır. Her sabah ılık bir bardak su ile aç karnına içildiğinde kilo vermeye yardımcı olur. Güçlü kristalize yapısı nedeniyle bozulmaya engel olduğundan gıda katkı maddesi olarak rağbet görür.

Kekik balı : Antiparaziter etkisi ile öne çıkan kekik balıaçık altın sarısı renktedir. Kekiğin aromasını hissedebilirsiniz.

Yayla balı : Açık kehribar renkli keskin bir tada sahip bir bal çeşididir. Karışık çiçeklerin özlerinden oluştuğu için yayla balı adı verilir.

bal-faydalari-baldaki-maddeler

Balın faydaları ;

– Kalp çarpıntısından ve yüksek tansiyon için faydalıdır.
– Sinirleri yatıştırır,
– 1 – 2 ay kullanıldığında çocuklaın altını ıslatma sorunlarının ortadan kalktığı iddia ediliyor,
– Kemik yapısını güçlendirir,
– Havanda dövülen kuyruk yağı ve bal karıştırılıp bele sürüldüğünde ağrıyı giderir. Bunun için 3 gün tekrar etmeniz gerekiyor.
– Soğuk su ile karıştırılan balın ishali geçirdiği, sıcak veya ılık suyla karıştırıldığında ise tersi etki yaptığı müshil ilacı vazifesi gördüğü söyleniyor,
– Ilık nemli bir bez ile boğaza sarılan bal boğaz ağrısını geçirir,
– Tuzla karıştırılıp içidiğinde balgam sökücüdür,
– Beyin aktivitelerinin çalışmasını kolaylaştırır,
– Kanın temizlenmesine yardımcı olur, kan dolaşımını düzenler, damar sertliğinde olumlu etkisi vardır,
– Yağın hazmını kolaylaştırdığı iddia edilir,
– Sarılık hastalığı tedavisinde faydalıdır,
– Enerji verir,
– Kozmetik sanayiinde kullanılır.
– soğuk algınlığında mükemmel bir tedavi aracıdır.

Bu kadar şeyden sonra Albert Einstein’ın “Bal arıları yok olduktan 4 yıl sonra insanlık biter” sözüne hak vermek elde değil.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz