Yanlış diyet yapmanın kronik hastalıklar için çok büyük bir risk olduğunu biliyor musunuz? Üzerinde düşünmeden yaptığınız diyetin özellikle kan dolaşımı rahatsızlıkları, diabet, kanser hatta obeziteye yol açma ihtimali var.
Sağlıklı bir diyetin temel esasları Dünya Sağlık Örgütü tarafından şöyle sıralanıyor:
Meyve, sebze, baklagiller, fındık, tahıl ağırlıklı beslenmek. Tuz, şeker ve yağ tüketimini azaltmak. Yağ kullanırken de doymamış yağları tercih etmeniz tavsiye ediliyor.
Beslenme alışkanlığının bireysel değil toplumsal bir konu olduğu vurgulanıyor. Bu da devletin tüketilen gıdalar üzernde çok sıkı bir denetim yapması, özellikle gıda reklamlarını çok iyi kontrol etmesini gerektiriyor. Bol tuzlu, doymuş yağlı bir gıda ürünü hem de lezzeti bir takım kimyasal katkılarla güçlendirildiğinde herkesi kendine bağlar. Fiyatı da ucuz ve kolay erişebiliyorsa artık o ürün toplum sağlığı için büyük risktir.
Özellikle büyüme çağındaki çocuklara yönelik ürünlerin kontrolü devlet kuruluşlarına bırakılmamalı anne babalar tarafından yapılmalıdır. Bu şu açıdan önemlidir. Çocuğunuz spor yaptığı, terlediği için diğer çocuklardan daha fazla tuza ihtiyaç duyuyor olabilir. Bunu devlet veya üretici firma değil siz bilmelisiniz. Kısacası çocuğa yanlış diyet (beslenme) uyguluyor olabilirsiniz.
Toplumun sunulan gıdalara karşı bilinçlenmesi, üretici firmaların da gelişmesine yol açar. Mesela bir ürünü içeriğindeki lezzet veren katkı maddesi yüzünden değil, sağlıklı olduğundan dolayı tercih ediyorsanız bu maddeyi gıda katkısı olmaktan çıkarırsınız. Çok tükettiğiniz ürünleri gözden geçirin. Mesela şeker yerine tamamen sağlıklı Stevia kullanabilirsiniz. Bu olduğunda ise şekerin damarlarınıza vereceği zararı ve dolayısıyla kilo almayı, kalp hastalığı riskini azaltmış olursunuz.
Diyet yaparken yanlış yapmamak için öncelikle kendinizi tanıyın. Günlük yaşamınızda ihtiyacınız olan maddeleri belirleyin. Günlük kalori ihtiyacınızı öğrenin. Dünya Sağlık Örgütü’nün de tavsiye ettiği gibi doğruluğu kanıtlanmış şekilde beslenin. Açık havaya çıkın. Egzersiz yapın. Stresten uzak durun. Bir şey yapmadan önce doktorunuza danışmayı hiçbir zaman ihmal etmeyin.