Müzik çocukların kişisel gelişimi için çok önemlidir. Yetişkinler açısından sakinleştirici, dinlendirici, eğlendirici olduğu kadar çocukların matematik ve yaşam disiplinini kavramasında büyük bir araçtır.
Ritm duygusu, yaşamın tüm anında her alanda insanı etkiler. İlişkiler, iş hayatı hepsi bir ritm duygusuna bağlıdır. Eğer bunda sorun yaşıyorsanız çalkantılar yaşamaya yatkınsınızdır. İşte bu yüzden kurumsal şirketler, çalışanları için ara sıra ritm atölyesi, dans atölyesi ve benzeri etkinlikler düzenletirler. Ritme uyduğunuzda, diğerleriyle bir ortak anlayışa uymanız söz konusudur. Bunun kendiliğinden oluşması pek kolay değildir. Bu yüzden birlikte yapılan bir takım etkinlikler sosyal yaşamda başarılı olmak için kişisel gelişimin ihtiyaç duylan bir şeydir.
Sosyal yaşamda başarı, önce kendini tanımak ve geliştirmekle başlar. Bunun bir yolu enstrüman çalmaktır. Gitar kursuna gittiğinizi düşünün. Öncelikle bir eğitmene uymanız, gitarınızı tanımanız gerekir. Dersler ilerledikçe, bir uzman gözetiminde sahip olduğunuz ritm duygusunu değerlendirecek, doğru yapmak için çaba göstermek gerektiğini kabul edecek ve gelişeceksiniz.
En sonunda çaldığınız bir şarkının başkaları tarafından dinlenmesi, buna cesaret göstermeniz sizin medeni cesaretinizi ve toplum içinde davranışlarınızı etkileyecek. Artık kendinizi daha iyi tanıyor ve toplum içinde daha cesur bir kişi olacaksınız. Gitar çalmayı öğrenmek sizi daha girişken biri yapacak.
İşte bu yüzden çocukların ilgisine göre bir enstrüman dersi alması çok önem taşır. Müziğin içindeki matematik, çocukların bilinçaltını etkileyerek derslerde de daha başarılı olmasını getirecektir. Bir enstrüman çalmanın verdiği özel olma duygusu toplum içindeki duruşunu etkilediği gibi, notalara, ritme verdiği dikkat aynı zamanda olaylara verdiği dikkatin de farklılaşmasına yol açacaktır. Enstrüman çalan kişiler, olaylara diğerlerinden daha farklı, daha dikkatli bakabilir. Sizin görmediğiniz ayrıntıları fark edebilir.
Piyano çaldığınızda, 10 yarı parmağın nasıl birbirinden farklı hareket yaptığını düşünün. Beyin 10 parmağı aynı anda ayrı kontrol eder.
Örneğin, bateri çalmak çok değişik bir beceri gerektirir. Beynin birden fazla işi aynı anda yapabilmesi gerekir. Sağ ve sol eliniz farklı sayıda ve hızda hareket ederken ayaklarınız daha farklı davranmak zorundadır. Üstelik bu hareket çeşitliliğini, şarkıyı takip ederek dakikalarca bozmadan tekrar etmelisiniz. Bir elinizle davula vurduğunuzda beyin bölünmemiştir. İkinci el farklı bir hareketle devreye girdiğinde beyin 2 ye bölünür. Sırayla ayaklar devreye girdiğinde ve kulaklar şarkıyı takip etmeye başladığında beyin artık 3, 4, 5 parçaya bölünmüş gibidir.
Kendinizi bir süper bilgisayar olarak düşünebilirsiniz. Bu sadece bir örnektir. Her enstrümanın, birlikte veya solo çalışmanın ayrı özellikleri bulunduğu gibi yapılan müziğin çeşidi de beyne farklı egzersizler yaptırmaktadır.
Çocuklarınızın her konuda daha iyi bir yaşam sürmesi için müziği denemenizi tavsiye ederiz. Belki çocuk müzikle geçireceği bir hayat istemeyebilir. En azından kısa bir süre de olsa alacağı müzik eğitimi, tüm yaşamını olumlu etkileyecektir.