Kanser, kalp ve damar hastalıkları yani kardiyovasküler sistem – dolaşım sistemi hastalıklarından sonraki ikinci en büyük ölüm nedenidir. Özellikle batı toplumlarında, teknoloji ve sanayinin gelişmiş olduğu toplumlarda daha sık görülür. Kanser çeşitleri erkeklerde akciğer, prostat, kalın barsak, rektum, mide ve pankreas; kadınlarda meme, akciğer, kalın barsak, rektum, serviks, over, mide ve pankreas olarak sıralanabilir. Ancak akla gelen her yerde ortaya çıkması muhtemeldir. Hiç kulak memesi kanseri duymadım diyemezsiniz her an duyabilirsiniz.
Kanser, hücrelerin çeşitli etkiler sonucunda değişime, hasara uğraması, bunun sonucunda DNA nın bozulması ve kontrolsüz biçimde çoğalmasıdır. Hasara uğrayan hücreler anormal şekilde artarak dokuyu, komşu dokuyu hatta çok uzaktaki bir başka dokuyu kan ve lenf yoluyla işgal eder.
Bir kanserli hücre oluştuğunda bağışıklık sistemi bunu hemen fark edip, parçalar. Zaten mutasyona uğramış bir hücrenin yaşam süresi de kısalmış olur ve bağışıklık sistemi tarafından yok edilerek kanser önlenmiş olur. Bazı insanlarda kalıtımsal olarak hazır bulunan onkogen yani kanser yapıcı genler vardır. Onkogen, proteini hatalı kodlayıp kanser oluşumuna yol açarlar. Onkogenler, sağlıklı genlerin çeşitli etkilerle mutasyona uğramasıyla da oluşabilirler. Bu tür genler proto-onkogen olarak adlandırılır.
Her hücrede onkogen yani kansere neden olan genleri bastıran baskılayıcı genler bulunur. Bunların azalması, yok olması veya işlevlerinin durması halinde kanser oluşmaya başlar. Hücrelerde kansere yola açan mutasyona uğramış genlerin ancak pek azı kansere yol açmada başarılı olabilir. Çünkü bağışklık sisteminin saldırısı ve mutasyona uğramış hücrelerin yaşam süresinin kısa olması nedeniyle bu hücrelerin çoğu saf dışı bırakılır. Yani kanserin oluşması zordur. Kanserden korunmak için öncelikle güçlü bir bağışıklık sistemi gereklidir.
Mide kanserini oluşturan madde Helicobacter pylori adındaki bakteridir. Yerleştiği yerde kronik bir bozulmaya yol açar. Bu bozulma ise ilerde mide ülseri ve mide kanserine yol açabilir.
Dünyada yüzmilyonlarca kişiyi etkileyen peptik ülser ve bazı mide kanseri türlerine yol açan Helicobacter pylori bakterisinin son yapılan çalışmalarda anlaşıldığına göre B6 vitaminiyle ilgisi var. Henüz tamamlanmış ancak devam eden çalışmalara göre, B6 sentezi yapabilen enzime sahip farelerde Helicobacter pylori bakterisinin çoğalabildiği ancak B6 sentezi yapan enzimlerden yoksun farelerde Helicobacter pylori bakterisinin yaşayamadığı ve kronik enfeksiyon oluşmadığı tesbit edilmiş.
Kabaca mide kanserine yol açan Helicobacter pylori bakterisinin B6 vitaminine ihtiyacı olduğu düşünülüyor. Ancak sadece Helicobacter pylori bakterisi oluşmasın diye B6 vitamininden vazgeçmenin vücut sağlığı açısından doğru olmadığı da malum. Yine de Helicobacter pylori bakterisinin B6 vitaminine duyduğu ihtiyaç göz önüne alındığında bu buluşun mide kanseri tedavisinde bir devrim niteliğinde olduğu çok açık. Yakın gelecekte, bu bilgi ülser ve özellikle mide kanseri tedavisinde farklı ve daha etkili yollar demektir.
Mide kanserinin belirtileri :
* Bazı hastalarda elle muayenede bir kitle hissedilir.
* Mide bölgesinde ağrı ve midenin ağırlaştığı hissi
* İştahsızlık ve bunun sonucunda kilo kaybı görülmesi (şiddetli ve kısa sürede ortaya çıkar)
* Yemekten sonra rahatsızlık hissi ve mide şişliği
* Bulantı, kusma
* Bir çok hastada kansızlık görülür.
* Yorgunluk
* Mide ya da barsakta kanama olması (gizli şekilde seyredebilir)
Mide kanserinin tedavisi :
Mide kanseri tedaviinde ameliyat ile mide alınır ve alındığı bölgeye ışın tedavisi uygulanır.
Mide kanserini nasıl önlerim :
* Kanserde erken teşhis çok önemlidir. Bunun için düzenli kontrole gitmenizde fayda var.
* Sigara ve alkol kullanıyorsanız mutlaka bırakmalısınız.
* Sıcak ve soğuk içecekler, yapay yiyecekler mide kanserine yol açabilir.
* Hayvansal yağ kullanımı azaltılmalıdır.
* Düzenli egzersiz yapılmalıdır.
* Şehir hayatının sebep olduğu yorgunluk, kansere neden olabilir. İstirahat şarttır. Sessiz yerler tercih edilebilir.
Mide kanserinden başka nasıl korunabilirim? Mide kanserini başka nasıl tedavi edebilirim?
Elbette mide kanserine iyi geldiği söylenen bazı tedavi şekilleri vardır. Ancak bu önemli rahatsızlığı doktor kontrolünden uzak, doktora danışmadan kendi başınıza halletmeye kalkmamanız gerekir. Modern tıp bugün oldukça iyi bir boktaya geldi ve unutmayın bazı tedaviler korkutucu olsa da tek yaşama şansınız olabilir. Önerilen bitkisel tedaviler ;
Bitki karışımı: Mide kanserinde günde 6-8 bardak ısırganotu-aynısafa eşit karışımının çayı içilmelidir. İnce kıyılmış bu bitki karışımından yarım tatlı kaşığı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Önerilen çay miktarı gün boyuna yayılarak (örneğin 15-20 dakikada 1-2 yudum), soğutulmadan yudumlanır.
Özsu karışımı: Taze toplanan ısırganotu ve sinirliot yaprakları iyice yıkanıp ince kıyıldıktan sonra uygun bir meyve sıkacağına atılarak özsuları elde edilir. Bu özsu karışımından saatte 1 yemek kaşığı, aynı miktarda suyla inceltilerek alınır. Mevsim nedeniyle herhangi bir bitki bulunamıyorsa, bulunabilen bitkilerin özsuyu kullanılmalıdır.
Ekşi yonca özsuyu (Oxalis acetosella): Başlangıçta önerilen çay karışımının her bir bardağına (eğer kanser başlangıç aşamasında ise), taze sıkılmış ekşi yonca özsuyundan 3-5 damla eklenir. Taze toplanan bitki yıkanır ve hemen meyve sıkma robotuna atılır.
Atkuyruğu buğu kompresi: Bu hastalıkta, günde iki kere 2 saat süreli atkuyruğu buğu kompreslerinin mide bölgesine uygulanması önerilir. İki avuç dolusu ince kıyılmış atkuyruğu(taze bitki daha etkilidir), içinde su kaynayan bir tencerenin üstüne oturtulmuş olan süzgece koyulur ve tencerenin üstü örtülür. Buhar bitkileri ısıtır ve yumuşatır. Yumuşayan sıcak bitkiler temiz bir tülbendin üstüne yayılır ve tülbent kapatılarak mide bölgesine yatırılır. Isıyı tutucu büyücek bir bezle kompres tespit edilir ve sıkıca örtülür. Kompresin etki süresi boyunca (en az 2 saat) hasta sıcak yatağında kalır ve sıkıca örtünür. Atkuyruğu buğu kompresi, eğer hasta rahatsız olmuyorsa, gece boyunca da etkilemeye bırakılabilir.
Ayrıca damla sakızı tüketmek mide kanseri ve ülsere neden olan Helikobakter pylori bakterisinin yok olmasına ve hasarlı bölgenin onarılmasına fayda sağlar.
Merhabalar efendim,
Ben hollandadan yaziyorum size. Yaklasik bir yil oncesine kadar basladi benim rahatsizligim.once hafif sonra daha fazla mide bulanti degil agri degil degisik cok rahatsiz edici bir sey adini bilemiyorum nasil desem, ama kivrandiriyor istigfar ediyorum cok uzun surunce.doktora gittim burda kan alindiktan sonra sonuclarda b12 vitamin eksikligi ve midede bakteri oldugunu soyledi ilaclar verdi bakteriyi yok etmek icin fakat ayni rahatsizliklar simdi bende nerdeyse gunluk oluyor ilk zamanlardaki gibi sancili kotu olmasada rahat degilim yanmayla bulanti degisik bir sey genelde yedikten sonrada oluyor.
Ne tur bakteri oldugunu nasil anlayabilirim doktoruma nasil danismaliyim yorgunluk halsizlik asiri var bende fakat doktorum bunun vitamin b12 eksikliginden dolayi oldugunu soyluyor.bana lutfen akil verin yardimci olun simdiden cok tesekkur ederim, selamlar, sibel
Merhaba Sibel Hanım, öncelikle acil şifa diliyoruz. Rahatsızlığınız ve tedaviniz hakkında doktorunuzun önerilerini takip etmeniz en doğru şey olacaktır. Eminiz doktorunuz detaylı şekilde size istediğiniz bilgiyi verecektir. İnternetten veya çevrenizden edinecekleriniz sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedaviniz hakkında sadece doktorunuza başvurunuz. Unutmayın moralinizi yüksek tutarak direncinizi yükseltebilir ve iyileşmenize katkıda bulunabilirsiniz ve biz İyi olacağınıza yürekten inanıyoruz.