Kara yosunları bilinen 16.000 türü olan gövdesiz, yapraksız, köksüz bitkilerdir. Her fotosentetik bitkide olduğu gibi kara yosunları da güneşten aldığı enerji ile karbondioksiti kullanarak karbonhidrat ve nişasta üretirler. Bu üretimden ayrıca oksijen açığa çıkar. Yaşam için önemli bir işlevi olan bu yosunlar, hemen her yerde yetişebilirler.
Japonlar özellikle bahçe düzenlemelerinde yosun kullanırlar. Hem dekoratif hem de doğaldırlar. Çevreye oksijen ve besin kaynağı yaratırlar. Nemli ortamları severler, kuru ortamda ölürler. Üzerini örttükleri toprak için hem koruyucu hem de besleyicidir. Ayrıca küçük canlılar, böcekler için bir yaşam kaynağıdırlar.
Dünyada sadece kara yosunlarıyla ilgili bir çok dernek, üniversite kürsüsü, ansiklopedik değerde kitap olduğunu çoğumuz bilmeyiz. Kara yosunları, kendiliğinden ortaya çıkıp kendi hallerinde yaşamlarını sürdürürler. Ancak aslında önemleri bundan daha fazladır. En az bir ağaç kadar değerlidirler.
Bu yosunları saksınızda, çiçeğinizin dibine dekorasyon ve destek amaçlı ekebilirsiniz. Kara yosunları dış duvar süslemede bile kullanılır. Sanatsal ürünlerin satıldığı bir mağazadan alabileceğiniz veya evde kendinizin yapabileceği bir boya benzeri karışımı, evin dış duvarına fırçayla sürdüğünüzde, bir süre sonra yeşillenen kara yosunu duvarınızda yosun yeşili çok güzel bir resim veya bir yazı haliyle karşınıza çıkacaktır. Bunun duvarınıza verdiği bir zarar yoktur. Öyle olduğunu düşündüğünüzde, yosunu kazıyarak biraz kolonya ile kalıcı olarak yok edebilirsiniz. Ama tavsiyemiz, duvarınızı o şekilde güzel bırakmanız.
Bir parça yosun bile çok miktarda besin ve oksijen anlamına gelecektir. Üstelik yer de kaplamaz.