Kaplıca, yeraltından gelen sıcak suların üzerine kurulmuş yapılardır. Doğada bulunan minerallerle zenginleşen bu suların özellikleri bölgelere göre değişir. İçerdiği maddelere göre birçok hastalığa iyi gelebilirler. Ancak asıl şifaları vücudu son derece dinlendirici olmalarının yanı sıra psikolojik olarak iyileşme hissi de verirler. Sadece su değil çamur da bazı rahatsızlıklarda etkili olarak kullanılır.
Ülkemiz çok konuda olduğu gibi yer altı kaynak suları ve dolayısıyla kaplıcaları açısından da şanslıdır. Samsun Havza’dan, Yalova’ya, Nevşehir Kozaklı’dan Ağrı Diyadin’e kadar çok farklı bölgelere kaplıcalar vardır. Günümüzde kaplıca olarak andığımız doğal kaynak suları bulunan yerler eski çağlarda hamam olarak anılırdı. Bunlar şimdilerde sayısı azalan ve yapay olarak ısıtılan hamamlardan değillerdi.
Özellikle Roma uygarlığı temizliğin ve kaynak sularının tedavi edici özelliğini öylesine iyi kavramışlar ki dünyanın en büyük hamamı yani kaplıcası eski Roma’da 130.000 metrekare alanda kurulmuş Caracalla hamamıdır. Diğer bir büyük hamam yani kaplıca tesisi ise Ankara Ulus’ta bulunan 65.000 metrekarelik Roma hamamıdır. Antik Yunan dönemindeki en büyük şifa merkezi ise Bergama’dır. Burada hem fiziksel hem de psikolojik birçok rahatsızlık su ile tedavi edilirdi.
Sivasın Kangal ilçesinde bulunan Balıklı Kaplıcada halen dünyanın her yerinden gelen sedef hastaları şifa arıyorlar. Buradaki balıklar kadar suyun da büyük önemi olduğu açıktır. Tıp dilinde Psoriasis olarak adlandırılan Sedef hastalığı, çoğu kez genetik olarak ortaya çıkan bir deri hastalığıdır. Sedef hastalığının ortaya çıkması ve artması genelde stres ve aşırı duygusal dalgalanmalar sonucunda olur. Diz, dirsek ve kuyruksokumunda derinin pul pul olması, dökülmesi ve kızarması şeklinde ortaya çıkar. Vücutta enfeksiyon oluşması da hastalığı tetikleyen etkenlerdendir. Hastalığın tedavi yöntemleri ilaç, fototerapi denen ışık tedavisi ve kaplıca tedavisidir.
Kaplıcaları besleyen doğal kaynak sularının bir kısmı aynı zamanda işlendikten sonra içtiğimiz maden sularıdır. Örneğin Kızılcahamamda hem o güzel kaynak suyundan içip hem de kaplıcasında banyo yapabilirsiniz.
Ülkemizde bulunan kaplıcalar ve yaklaşık olarak su sıcaklıkları şöyledir;
– Havza (Samsun) – 60 °C
– Yalova (Yalova)
– Gönen (Balıkesir)
– Çekirge (Bursa)
– Pamukkale (Denizli)
– Haymana (Ankara)
– Kızılcahamam (Ankara)
– Kozaklı (Nevşehir)
– Diyadin (Ağrı)
– Sakarı ılıcaları – 53 °C, Hasırca, Kızılinler, Alpanos, Hamam Karahisar, Yarıkçı (Eskişehir)
– Gazlıgöl (Afyon) – Sıcaklık: 45 °C
– Oylat (İnegöl, Bursa) – Sıcaklık: 41 °C
– Hudai (Sandıklı, Afyon) – Sıcaklık: 70 °C
– Güre Kaplıcası (Edremit, Balıkesir) – Sıcaklık: 65 °C
– Ilgın kaplıcası (Ilgın, KONYA)
– İsmil kaplıcası (İsmil, KONYA)