Harvard Üniversitesi’nden genetik bilimci Seth Shipman ve Jeff Nivala’nın yönetiminde bir grup bilim insanı, canlı bakterilere USB disk gibi veri depolamayı başardıklarını bildirdi.
Yapay zekanın dünyayı ele geçireceğini düşünenler artık bir de bu gelişmeyi hesaplamak zorundalar. Robotlar şimdilik “canlı” değiller. Bu gelişme ise cansız bir robotu vanlandırmak yerine, bir canlıya veri depolanabileceğini gösteriyor.
Daha önce 11 bit boyutunda veri depolayabildiklerini ancak son keşifle bunu 100 byte a çıkardıkları ifade ediliyor. Veri depolama işlemi her bakteride başarılı olmuyor.
Bahsettiğimiz boyutlar oldukça küçük ancak verinin depolandığı canlı da mikroskop altında görülebiliyor. Bilgisayar ilk icat edildiğinde kocaman bir depo büyüklüğündeydi. Şimdi ise hangi boyutta istiyorsanız o kadar küçük bir akıllı cihazınız olabiliyor. Cihazların küçülmesiyle paralel olarak verilerin kapladığı alanlar da oldukça küçüldü. Mesela “ekmek” yazmak için bir oda gerekirken artık aynı işlem için gereken alan bir toplu iğne ucu kadar küçüldü.
İşlem basit bir anlatımla şöyle gerçekleşiyor;
Genetikçiler önce bir sahte virüs yaratıyorlar. Yani gerçek bir virüs DNA’sı içine kendi oluşturdukları kodları yazıyorlar. Daha sonra bunu bakteriye bulaştırıyorlar. Bakterinin bağışıklık sistemi virüsle karşılaştığında, daha önce tanıdığı virüsün gerçek kısmını elemine edip daha sonra tanımak için içinde bulunan genetikçilerin yazdığı kodları yani DNA dan aldığı bilgileri kendi hafızasına kaydediyor. Böylece genetikçilerin oluşturduğu veri bakterinin hafızasına kaydedilmiş oluyor. Hafızaya kaydedilen bu DNA bilgisi ise sonraki nesillere taşınabiliyor.
Anlatması bu kadar kolay olan inanılmaz işlem ilerleyen zamanlarda neler yapabilir?
Örneğin HIV virüsüne engel olabilmek için embriyolara veri aktarılabilir. Bunun gibi bir çok hastalık bu sayede tarihe karışabilir. Mesela bilinen tüm hastalıklarla ilgili savunma yöntemleri bu şekilde embriyoya aktarıldığında doğan insanda herhangi bilinen bir hastalık olmayabilir mi?
Stres gibi bir sorunu gelecek nesillerde ortadan kaldırmak için basit bir iyimser kod embriyoya eklenebilir mi? Böylece dünya epey huzurlu ve sakin olabilir. Diğer yandan acı ortadan kaldırılarak canı yanmayan sporcular, askerler üretilebilir mi?
En ilginç gelişme ise halen sayısı az da olsa ortalarda gezek yapay zekalı robotlara canlı dokular eklenip biyonik insalar elde edilebilir mi?
Haberini verdiğimiz gelişme bunların ve daha fazlasının mümkün olabildiğini gösteriyor.