YGS kitapçığında şifre olduğu iddiası üzerine ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir basın toplantısı yapacağını açıkladı. ÖSYM tarafından basına dağıtılan YGS kitapçıklarının doğru cevap şıklarında belli bir düzen olduğu dikkatleri çekti. Buna göre soruları okumaya gerek olmadan sadece şifreyi kullanarak soruyla cevapları işaretlediğinizde sıfır hata ile tüm soruları cevaplamak mümkün. İddialar ve halktan gelen tepkiler üzerine ÖSYM böyle bir şifre yoktur dememiş, sadece basına dağıtılan kitapçıklarda böyle bir şey olduğunu söylemiştir.
Hatırlanacağı üzere ÖSYM eski başkanı Ünal Yarımağan da KPSS sınavı ile ilgili herhangi bir kopya, tedbirsizlik veya benzeri bir şey olmadığını savunmuş ancak örgütlü şekilde kopya çekildiğinin saptanması üzerine görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı. Bu istifanın ardından yeni yönetimle birlikte artık güvenliğin daha sıkı tutulacağı ve bir takım yeni önlemler alınacağı bildirilmişti.
YGS sınavına giren öğrenciler çok sıkı şekilde aranmış, kalem silgi, su, şeker hatta yüzükleri bile sınav salonuna alınmayarak kapıdaki görevliler tarafından toplanmıştı. Ayrıca ilk kez “kişiye özel” soru kitapçıkları dağıtılmıştı. Tüm bu “farklı” uygulamaların hemen ardından böyle bir şifre olduğu iddiasının ortaya atılması, bunun ÖSYM tarafından yalanlanmayarak “sadece basına dağıtılan kitapçıkların” bu şekilde olduğu açıklaması ile beraber vatandaşın ÖSYM ye güveninin sarsılmamış olması mümkün görülmüyor.
Akıllara takılan sorular şöyle;
1 – Neden kişiye özel kitapçık?
2 – Neden basına dağıtılan kitapçıklara böyle bir şifre konması gerekli görüldü?
3 – Kişiye özel kitapçıklarda soru ve cevap şıkları örtüşüyor mu yoksa herkesin kitapçığındaki sorular ve cevap şıkları farklı farklı mı? Yani kişiye özel dağıtıldıklarına göre birbirinden farklı yaklaşık 1.700.000 kitapçık mı basıldı? Kaç farklı kitapçık var?
4 – YGS sınav soru ve cevapları neden sadece TRT de yayınlanmak istendi. Daha sonra yoğun baskılar sonucu ve yüksek ücretler karşılığında basına dağıtıldı?
5 – Pozitif ayırımcılık (?) adıyla bir okulda sınava girenlerin sadece kız öğrenci olması sistem tarafından ayarlanabiliyorsa bu sistemin başka hünerleri var mıdır? Varsa nelerdir?
6 – Kişiye özel kitapçıkların üzerine isim ve fotoğraf yazılması yoluyla hangi öğrenciye hangi kitabın verileceği önceden bilindiğine göre istenilen öğrencilere ortaya çıkan bu şifrenin olduğu kitapçıkların verilebilmesi, diğerlerine de şifrenin uygulanamadığı kitapçıkların verilmesi mümkün değil midir?
7 – Tüm kitapçıkların bağımsız bir denetime sunulup hangilerinde şifrenin olup olmadığının araştırılmasına izin verecek misiniz?
8 – Geleceğin doktor, mühendis, hukukçu ve öğretmenlerinin belirleneceği bu ilk sınavı hazırlayan bir yüksek kurumun daha açık ve zeki projeler üretmesi gerekmez mi?
9 – Bir skandalın ortaya çıkması halinde yeni ÖSYM başkanı da istifa edecek mi? Önceki skandallarda emeği geçen kadrolar yerlerinde kalmaya devam edecekler mi yoksa köklü bir temizlik düşünülüyor mu?
10 – Bir skandalın ortaya çıkması halinde yaşamlarının 1 yılı boşa gidecek öğrencilerin mağduriyetleri nasıl tazmin edilecektir?