Varis bir toplar damar hastalığıdır. Toplar damarlardaki işlevsel bir bozukluk ya da kan akımının önünde bir engel olması yüzünden toplar damarın genişleyip kıvrımlı bir hal almasına denir. Yüzeysel veya derindeki damarlarda gelişmesi mümkündür.
Bacaklardaki mavi veya mor renkli, bozuk şekilli, eğri büğrü damarlara varis denir. Bacakta bulunan toplar damarlardaki kapakçıkların bozulmasıyla meydana gelir.
Varisin zararları nelerdir?
Varis sonuçta damar tıkanıklığına, kan dolaşımı bozukluğuna neden olduğu için çok önemli bir rahatsızlıktır. İnsanda yorgunluk hissi, ağrı, acı, batma hissi, kramp, kaşıntı ve kızarıklığa neden olur. Estetik açıdan istenmeyen bir görüntüye neden olur. Ayrıca yeterli ve düzgün beslenmeyen bacakta dokuların zarar görmesine, varisli damarların eğri büğrü şekle sahip olmasından ötürü buralarda toksin ve yabancı maddelerin birikmesine yani damar sertliğine neden olur. Damar sertliği ise kötü sonuçlara yol açabilir.
Çoğu kez üst yüzeyde göze görünebilen varislerin daha aşağısında göremediğimiz daha büyük varisler bulunur.
Varise ne neden olur? Uzun süre ayakta kalmak, fazla kilolu olmak, uzun süre boyunca ve hep bacak bacak üstüne atmak, gebelik veya genetik nedenlerle varis oluşabilir.
Varisten nasıl kurtulurum?
Bacaklarınızı uzun süre üst üste atmaktan kaçının. Daima rahat kan dolaşımına imkan veren biçimde oturun ve bacak damarlarını rahat bırakın. Bol lif içeren besinler tüketin. Bacakları sıkan kıyafet ve çizme giymemeye çalışın. Aklınıza geldikçe bacaklarınızı, ayaklarınızı oynatıp böyle minik egzersizlerle onları rahatlatın.
Varis çorabı deneyin. Varis çorabı, bacağınızı sıkarak damarları olması gerektiğine yakın bir şekle sokar.
Varis kremleri de bir ölçüde faydalı olacaktır.
Ayaklarınızı aşırı sıcak tutmayın. Sıcak havalarda soğuk duşla bacaklarınızı rahatlatın.
Ayrıca son zamanlarda lazerle varis tedavisi yapılabilmektedir. Varis ameliyatı ilerlemiş varis vakalarında baş vurulacak bir yöntemdir.