Ayak güzelliği ve ayak sağlığı kendiliğinden olmaz, ne yapacağımızı bilerek biraz çaba göstermemiz lazım. Eskilerin dediği gibi dost başa düşman ayağa bakar. Bu düşman mesela tırnak batması da olabilir. Kendinizle ilgilenmeyi seviyorsanız, bir güzellik merkezine gitmeden evde nasıl ayak bakımı yapılır onu anlatalım.
Evvela ayaklarınızı ılık ve sabunlu bir suda yarım saat dinlendirin. Sonra havluyla ayaklarınızın nemini alıp ayak törpüsü yardımıyla ölü derileri temizleyin. Tırnak etlerini törpünün ucuyla geriye iterek cansız tabakayı bir tırnak makası yardımıyla dikkatlice kesin. Törpü ile buradaki tırnakları şekillendirin. Tırnak yüzeyi için geliştirilmiş bir törpüyle tırnak yüzeyini törpüleyerek pembe ve sağlıklı bir görünüm kazandırabilirsiniz.
Ayak üst derisinin sağlıklı ve güzel görünmesi için bir peeling kremiyle ayaklarınıza masaj uygulayın. Peeling kremleri deri üzerinde hamilelik, güneş gibi çeşitli nedenlerden ötürü oluşan derin izleri kapatılması için geliştirilmiş kremlerdir.
Her banyo sonrası olmamak kaydıyla topuklarınızı ponza taşıyla hafifçe ovaladığınızda topukta biriken ölü deri düzenli olarak temizlenir ve deri nefes alır. Ayrıca ölü derinin çok birikerek ilerde çatlaması, kanaması gibi sorunları da önlemiş olursunuz.
Tırnak bakımını biraz daha detaylı inceleyelim. Ayaklarımız üstünde günde binlerce adım attığımızın farkında bile değiliz.
Batık tırnak sorunu yanlış pedikür ve hatalı ayakkabı seçiminden kaynaklanır. Eğer yaz kış rahat ayakkabılar giymezsek tırnak batması yaşamamız çok olasıdır. Mantar ve tırnak batması tedavisi hem zaman ister ve sıkıntılıdır. Bu yüzden ayak ve tırnak bakımını asla ihmal etmemek gerekir.
Ayakkabı seçimi yaparken tırnakları sıkıştırmayacak, tırnak uzama yönünü değiştirmeyecek yapıda ayakkabılar seçin. Parmakları sıkıştıran ayakkabılar tırnağın dışa doğru olan yönünü değiştirerek ete doğru uzamasına yol açar ve tırnak ete batar.
Her ne kadar tırnaklarınızı düzgün şekilde keserseniz kesin uzama yönünü değiştirmediğiniz sürece tırnak uzadıkça ete batacaktır. Tırnak üzerine yapıştırılan ve her iki yandan tırnağı tutarak doğru yönde uzamasını sağlayan bantlar da size bu konuda fayda sağlayabilir.
Dar kalıplı ve sert malzemeden yapılmış ayakkabılar ayrıca nasır nedenidir. Nasırlı ayağa ayakkabı giymek herhalde bir giyim biçiminden ziyade işkence biçimi olsa gerek. Acıdan insanın nefesini keser, hatta kanar. Nasırdan kurtulmak için özel losyonlar, nasır bantları kullanabilirsiniz ama yine de yapmanız gereken ilk şey rahat ayakkabı seçmek olacaktır. Unutmayın ayaktaki yaralar en geç iyileşen yaralardır.
Doğru ayakkabı seçimi, ayağı saran ama sıkmayan, özellikle parmakları sıkıştırmayan genişlikte seçim yapmaktır. Ayakkabı ayağı tutmalı ama topuk ve bilek kısmında sürtünmeye yol açmamalıdır. Bu sürtünme bölgenin su toplamasına yol açar. Su toplarsa da yine uzun süre iyileşmesini beklersiniz.
Tırnak dibi ve parmak aralarında görülen mantar bir noktada başlayıp her yere yayılan tam bir baş belasıdır. Ayaklarınızı uzun süre göz ardı etmeyin. Tırnak dış bölgesinde sararmayla başlayan mantarı hemen fark edip kontrol altına aldığınızda fazla sıkıntı çekmezsiniz. Ancak ilerleyen aşamalarda mantar tırnağın sertleşmesine ve şekil bozulmasına neden olur. Bunun sonucunda sertleşen tırnak kolayca kırılır, hassaslaşır. Çorap bile giyemez hale gelirsiniz ve sonunda zayıflayan tırnak gevşer ve düşer.
Tırnak civarında sararma fark ettiğinizde derhal dermatologa baş vurun. Doktorunuzun vereceği tedaviyle birlikte bölgenin mantardan kurtulana kadar havadar tutulması gerekecektir. Ayrıca mantarlı bölgeye temas ettikten sonra mantarın vücudun diğer bölgelerine yayılmaması için ellerinizi mutlaka sabunla yıkayın.
Unutmayın, tırnak batması, mantar ve nasır yanlış ayakkabı seçiminden kaynaklanır. Sorunu erken fark etmeniz ayaklarınıza periyodik bakım yapmanıza bağlıdır. Periyodik bakım sadece ayakları güzelleştirmek için değil ayrıca erken teşhis için büyük önem taşır.
Ayaklara gösterilen özenin bir faydası da ayaklarınıza farkında olmadan uyguladığınız masajın ayaktaki kan dolaşımına olan olumlu etkisidir.