İnsanlar 5.000 yıldır tırnaklarını boyuyor. Genelde kadınla özdeşleşen uzun tırnak, süslü tırnak bazı kültürlerde erkekler için de normal sayılır. Parmak uçlarının koruyucusu tırnak keratinden oluşur. Tıpkı saç gibi bir çeşit sertleşmiş proteinden meydana gelir. Vitamin eksikliği, yetersiz beslenme gibi nedenlerle saçlarınızda görebileceğiniz rahatsızlıklar tırnaklarınıza da yansır.
Oldukça sağlam bir yapıya sahip tırnaklarınızda görebileceğiniz beyaz lekelerin anlamı öncelikle su yetersizliği daha sonra vitamin eksikliğidir.
Günde ortalama 1 milimetre uzayan tırnakların bakımı asla aksatılmamalıdır. Tırnak arasında kolayca birikebilen mikroplar sizi hastalandırabilir. Gereğinden fazla uzamış ayak tırnağı kırılarak parmağınıza zarar verebilir. Ayakta oluşabilecek bu durumların tedavisi sıkıntılıdır.
Ayakkabı içinde nemli sayılabilecek ortamda yaranın iyileşmesi hem zaman alır hem de yürüyüş bozukluğundan kaynaklanan ağrılar yaşarsınız. En iyisi ayak tırnaklarını en az 2 haftada bir kontrol etmektir. Böylece tırnak batmasını da kırılmasını da önleyebilirsiniz.
Oje tırnaklara pek bir zarar vermez ancak ojeyi temizlemek için kullandığınız aseton ve benzeri kimyasallar hassas tırnak derisine zarar verir. Oje temizliğine de çok dikkat etmelisiniz. İşiniz bittiğinde mutlaka parmaklarınızı kullandığınız kimyasaldan su ile iyice arındırmalısınız.
Tırnak yeme alışkanlığı mutlaka önüne geçilmesi gereken bir durumdur. Hem tırnak arasında biriken mikroplar hem de etinize verdiğiniz zarar düşünülünce durum çok vahim olabilir. Tırnak yemenin nedeni yoğun stres ve uzun süre aç kalmaktır. Yapmanız gereken en önemli şey tırnak yemeyi unutmaktır. Bu davranışı “artık tırnak yemeyeceğim” dedikten sonra başka bir davranışla örtmektir. Sıkıntı yaptığınızda örneğin elinizde bir kalem çevirebilirsiniz.
Eliniz illa ağızınıza gidiyorsa bunun yerine gidip bir bardak su için veya bir meyve yiyin. Bu eliniz ve ağzınız ile kurulan tırnak yeme ilişkisinin önüne geçecektir.