Stres kontrol edilebilen ve kontrol edilmesi gereken bir hastalıktır. Stresin zararları şişkinlik, baş ağrısı, kalp sıkışması, tansiyon gibi çok çeşitli biçimlerde kendini gösterir. Önce stres nedir, stresin zararları ve sonra stresten kurtulma yolları, stres atma, stres tedavisi nasıl yapılır gibi sorularınıza cevaplarına göz atalım.
Stres Nedir?
Stres yani kelime anlamı gerginlik, herkesin her an karşı karşıya olduğu olumsuz bir ruh halidir. İşe geç kalmada, akşam ne yemek yapacağınıza, evi nasıl geçindireceğinizden, baş ağrınızın neden olduğu sorusuna kadar her şey stres nedenidir.
Her an karşı karşıya olduğumuz, yaşamın bir parçası bu ruh halini tanımak ve onunla birlikte nasıl yaşamamız gerektiğini öğrenmemiz gerekir. Stres olağan bir şeydir. Farkındalık sayesinde stresle birlikte yaşayabilir, onu yenebiliriz.
Stresin Zararları Nelerdir?
Yukarıda saydığımız gibi stres; baş ağrısı, kalp sıkışması, tansiyon gibi birçok belirtiyle birlikte kendini gösterebileceği gibi, eğer uzun sürer ve derinleşirse diabet, ülser veya çeşitli akıl rahatsızlıklarına bile yol açabilir. Çevrenize zarar verebilir, sosyal ve aile yaşamınızı olumsuz etkileyebilir, kazalara neden olabilirsiniz.
Stresi fark ettiğiniz anda, durum daha büyümeden önüne geçmelisiniz. Ruh halinizin yaratacağı gerginlik ve dikkat bozukluğu daha sonra telafi edemeyeceğiniz durumlara neden olabilir.
Stresten Kurtulmanın Yolları Nelerdir?
Stresten kurtulmanın ilk adımı farkındalık ve kabullenmedir.
“Şu an bir baskı yaşıyorum! Bana ve çevreme zarar vermeden buna neden olan şeyi halledebilmem için sakin olmalıyım!”
İleri durumlarda ilaç tedavisi gerekebilir. Ancak erken davranıp yaşamla ilgili gerçekleri bazen çok zor olsa da kabullenmek zorundasınızdır. Olanla ölene çare yoktur. Örneğin bir yakınınızı kaybetmiş olabilirsiniz. Ölmek de doğmak gibi yaşamın bir parçasıdır ve her iki olgu da bir gün herkesin başına gelecektir.
Hiç beklemediğiniz bir anda işsiz kalabilirsiniz. Yaşamak için çalışmak zorundasınızdır. Emin olun bir yerde bir başkası da iş için sizin gibi birine ihtiyaç duyuyordur. Öyle olsa da olmasa da sizin kendi başınıza yapabileceğiniz bir şey mutlaka vardır. Stresin sizi ele geçirip depresyona sokmasından, panik, çaresizlik, öfke duygularının sizi teslim almasından önce kendinize gelip sakince ne yapabileceğinizi düşünmelisiniz.
Bu noktada sizlere bir ipucu verelim. Stres tedavisi gördüğünüzde doktorun size yaptığı şey kendinize dürüst davranmanızı sağlamaktır. Ben kendime daima dürüstüm diyerek kendimizi kandırmamamız lazım. Öyle olsaydı psikologlara, psikiyatrlara ihtiyaç olmazdı. Bizim gerektiğinde doktor desteği alabilmemiz için yapmamız gereken ilk hamle bile kendimize dürüst olmamızdır.
Sıkıntılı durumlar sizi ilk anda zihinsel değil fisziksel etkileyebilir. Korkuyla birlikte çarpıntı yaşadığınızı düşünün. Sizi sıkıntıya sokan bir durum olduğunda, sadece birkaç saniye derin nefes alıp verin. Ardından ne olduğuna daha iyi odaklanacaksınız. Yardımcı olmadıysa içinizden saymayı deneyin. Aklınızı biraz uzaklaştırın. Sizi korumaya yönelik bedensel tepkiden uzaklaşıp durumu mantıklıca değerlendirmeye çalışın.
Genel anlamda stresli bir yaşamınız varsa bununla baş edebilmenin diğer yoları arasında egzersiz yapmak, enstrüman çalmak gibi faaliyetler de sıralanabilir.
Sadece hatırlayın. Stres olağan ve kontrol edilmesi gereken bir hastalıktır. Basitçe başa çıkamıyorsanız mutlaka bir uzamana danışmanızı öneririz.