Melissa ve Papatya

Hayatımızdaki doğal mucizelerin farkına varmak adına, melisa ve papatya bitkilerinin özelliklerinden bahsedeceğiz.

Melissa, halk arasında bilinen adıyla oğul otu, Akdeniz iklimine sahip ülkelerde ve bölgelerde park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılmasının yanında bu ülkelerde ayrıca tedavi amaçlı da yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise İstanbul Bursa, ege ve Akdeniz bölgelerinde çok yaygın olarak yetiştirilmektedir.

Çiçeklerinin tepe kısmı yaprakları kurutularak kullanılır, da çıkarılmaktadır. Kokusu olmayan türleri tedavi amaçlı kullanılmamaktadır. Melissa ilimon otu olarak ta bilinir. Strese, mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Kokusundan dolayı rahatlatıcı etkiye sahiptir. Kokusunun etkileyiciliği ve güzelliğinden dolayın kozmetik sanayiinde de kullanılır. Yapılan araştırmalar melissanın ileride stres ve kalp hatalıklarında daha aktif olarak kullanılacağını gösteriyor.

Ayrıca melissa, beyin, kalp, rahim ve sindirim sisteminde koruyucu, kuvvetlendirici, ağrı kesici, hazmı kolaylaştırıcı igaz giderici, terlemeyi önleyici, kansızlığa faydalı yara iyileştirici özelliği olduğu da bilinmektedir. Şampuanlarda ,saç losyonlarında aktif olarak kullanılmaktadır. Cilt losyonlarında ve bitki çaylarında da melissanın mucizevi etkilerinden faydalanılmaktadır.

Papatya ise, ülkemizde babunç adıyla da bilinir, ormanlık alanlarda, eğimli topraklarda, patates, tahıl, mısır ve şalgam tarlalarında yetişir. Yetişmek için doğal ortamları sever, karlı kışların, yağışlı ilkbaharların ardından daha fazla çiçek verir. Çiçekleri ise kullanılmak üzere, mayıs ayından ağustos ayına kadar olan süreçte sapsız olarak toplanır. Bu güzel bitki özellikle çocuklarda karın ağrılarında ve kramplarda kullanılır, gaz sancısında, ishal tedavisinde, mide hastalıklarında ve balgam söktürücü olarak kullanılır.

Ayrıca adet düzensizliklerinde, rahim hastalıklarında, uykusuzluk, iltihaplı hastalıklarda, yüksek ateş ayara ve diş ağrılarında da kullanılır. Papatya merheminin basura faydalı olduğu da bilinmektedir. Papatya buğusu ise nezle ve sinüzit tedavisinde önemli bir yardımcı unsurdur.

Papatyanın sakinleştirici özelliği de bulunmaktadır. Terleticidir, kramp çözücüdür. Yüz ve cilt güzelliği bakımında da papatya vazgeçilmezdir. Haftada sadece bir gün kaynatılmış papatya suyu ile yüzünüze bakım yapın, cildinizin nasıl tazelendiğini fark edeceksiniz. Saç bakımında da papatyanın harikalarından bolca faydalanılır.

Bu iki bitkinin doğal mucizelerinden faydalanın, hayatınıza harikalıklar katın…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz