Kira yardımı nedir? Kira yardımı nasıl alınır? Kira yardımını kimler alabilir? 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunu uyarınca ilgili idareler, kentsel dönüşümden faydalanacaklara kira yardımı yapmaktadır.
Öncelikle yapmanız gereken, bina karar defterine 6306 sayılı kanundan yararlanmak üzere binamızı yenileme kararı aldık yazmanızdır. Bundan sonraki serüven, binanız için riskli yapı raporu almaktır. Tüm bu ve benzeri işlerden sonra, söz konusu yapının malikleri bakanlığın il müdürlüğüne dilekçe ile başvurur. Kira yardımı aylık 680 Türk Lirasını, yardım süresi ise, 18 ayı geçemez. Ayrıca bir defaya mahsus taşınma yardımı alınır.
Kiracılar ise, bir defaya mahsus taşınma yardımı ve 2 aylık kira yardımı alabiliyor. Kira yardımı konusunda mevcut yasa daire başına yardımı öngörür. İlgili kurumlara büyük yük oluşturan kira yardımıyla ilgili maddenin “Eğer bir kişinin aynı binada birden fazla dairesi varsa sadece biri için ve ancak o dairede ikamet ediyorsa kira yardımı alabilir.” şeklinde düzenleneceği söylentiler arasındadır.
Kira Yardımı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Malik Başvurusu İçin:
- Ek-1 Başvuru Formu (Kurumda Verilecek)
- Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi
- Konut veya İşyerinin Bağımsız Bölümünü Gösterir Tapu Belgesi Aslı ve Fotokopisi
Tapu arsa paylı ise; bağımsız birimin kime ait olduğunu gösterir Emlak Vergi Beyannamesi (İlgili Belediyeden alınacak, yetkili birim amiri tarafından imzalanmış ve mühürlü, bağımsız birim numarasını ve bağımsız birimin hisse oranını gösterir olmalı) veya son 3 aya ait elektrik, su ve doğalgaz faturalarından birinin aslı (son 3 aya ait fatura; malikin adına kayıtlı, açık adres ve bağımsız bölüm numarasını gösterir olmalı)
- Taşınmaza Ait Güncel Tapu Kaydı (yetkili birim amiri tarafından imzalanmış ve mühürlü)
- Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Örneği Aslı (Nüfus Müdürlüğünden alınacak, ıslak imzalı olmalı)
- Kamu Bankalarına Ait (IBAN) Numarasını Gösteren Hesap Cüzdanı Fotokopisi (Mümkün olması halinde Ziraat Bankası ve Halkbankası, vadesiz hesap)
Vekâletname ile başvuru yapılacak ise;
- Vekâletname ile yapılacak başvurularda vekâletnamede “6306 sayılı Kanun kapsamında yapılacak kira yardımı başvurusu için yetki verilmesi” ibaresinin yer alması
- Vekaletname aslı ve fotokopisi
- Vekâletname ile birlikte vekilin kimlik aslı ve fotokopisi
Taşınma Yardımı Başvurusu İçin İstenen Belgeler
Konut Kiracıları İçin:
- Ek-2 Başvuru Formu (Kurumda Verilecek)
- Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi
- Riskli binada oturduğunu gösterir; Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Örneği Aslı (Nüfus Müdürlüğünden alınacak, ıslak imzalı olmalı) veya son 3 aya ait elektrik, su, doğalgaz faturalarından birinin aslı (son 3 aya ait fatura; kiracının adına kayıtlı, açık adres ve bağımsız bölüm numarasını gösterir olmalı)
- Yeni Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Örneği Aslı (Nüfus Müdürlüğünden alınacak, ıslak imzalı olmalı)
- Riskli Yapı Belirtme Yazısının Fotokopisi
Kamu Bankalarına Ait Hesap Numarası, (IBAN) Gösteren Hesap Cüzdanı Fotokopisi (Mümkün olması halinde Ziraat Bankası ve Halkbankası, vadesiz hesap)
İş Yeri Kiracıları İçin:
- Ek-3 Başvuru Formu (Kurumda Verilecek)
- Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi
- Riskli Bina Adresine Ait Vergi Levhası
- Yeni Taşınılan Adrese Ait Vergi Levhası
- Riskli Yapı Belirtme Yazısının Fotokopisi
- Kamu Bankalarına Ait Hesap Numarası, (IBAN) Gösteren Hesap Cüzdanı Fotokopisi (Mümkün olması halinde Ziraat Bankası ve Halkbankası, vadesiz hesap)