Karpal Tünel Sendromu gün içinde ellerini çok fazla kullanan insanların karşılaştığı bir durumdur. Dikkat edilmediği takdirde herkesin kolayca karşılaşabileceği Karpal Tünel Sendromu önlenebilir bir rahatsızlık olmakla birlikte tedavisi önlenmesi kadar kolay değildir.
Karpal Tünel sendromu Nedir?
Boyun bölgesinden başlayarak ele uzanan median sinir el bileklerinde Karpal Tüneli adı verilen bir kanaldan geçer. Bu bölgede sinir üzerinde zamanla oluşan baskı bilekten boyuna kadar bir ağrıya neden olur. Fark edildiğinde hemen tedavi edilmediği takdirde bu sinir sıkışmasından dolayı ağrılar artar ve hareketlerde kısıtlama meydana gelir. Karpal Tünel Sendromu müzisyen, marangoz, heykeltraş, ressam, ev hanımları gibi ellerini gün boyu yoğun şekilde kullanan insanlarda görülürken günümüzde bu rahatsızlık en çok bilgisayar klavyesi ve mouse kullananlar arasında görülmektedir. Aynı pozisyonda çok uzun süre ve aynı kısıtlı hareketler yapıldığında yorulan ve şişen bölge sinirleri baskı altına alır.
Aynı şekilde hamilelik, diabet, tiroid, menapoz, kemik kırığı, kemik çatlağı gibi durumlarda da bilek aşırı baskı altında kalarak Karpal Tünel Sendromuna neden olur.
Bu sorunla karşılaşmak istemiyorsanız yapmanız gereken en kolay şey bileklik kullanabilirsiniz. Mouse için de önerimiz bir ergonomik mouse pad kullanmanız. Ergonomik mouse pad kullanmaya başladığınız anda rahatladığınızı hissedersiniz.
Çalışırken asla 15-20 dakikadan uzun süre elinizi aynı pozisyonda tutmayın. Gelişigüzel de olsa bileklerinizi döndürerek ufak bir egzersiz yapıp onları rahatlatın.
Karpal Tünel Sendromu ilerlediğinde çare olarak bir cerrahi müdehale gerekebilir. Sonuçta el bileği de olsa bir sinir ameliyatı olduğu için oldukça önemsenmesi gereken bir operasyondur. Bu nedenle o size gelmeden siz önlemini alın.
İşte size birkaç önlem daha :
Bileği sıkı saran kol saati veya bileklik kullanmayın.
Araç kullanırken direksiyonu çok sıkı kavramayın ve ara sıra ellerinizin pozisyonu değiştirerek rahatlatın.
Fırça, cımbız, kalem, pena gibi ince cisimleri uzun süre elinizde tutmayın.
Dik oturmaya, dik durmaya ve dik yürümeye dikkat edin.
Masa başında çalışıyorsanız 15 dakikada bir ayağa kalkıp hafifçe ellerinizi yanlara doğru silkeleyin.
Klavye veya daktilo kullanıyorsanız, santralde çalışıyorsanız tuşlara çok sert basmamaya alışın.
Kullandığınız el aletlerinin elinize uygun büyüklükte olmasına dikkat edin, elinize büyük veya küçük gelen aletler kasların ve sinirlerin sıkışmasına neden olacaktır.
El ile yapılan bir işe yeni başlıyorsanız, örneğin gitar çalmaya yeni başladıysanız vücudunuza yeni pozisyonu tanıması için zaman tanıyın. Yavaş yavaş vücut yeni pozisyona adapte olacaktır.