Kalp krizinin nedenleri nedir önce bu soruyu cevaplarsak, kalp krizi olasılığını öğrenebiliriz. Kalp krizi riski yaratan faktörler arasında; yüksek tansiyon, kronik akciğer hastalığı, koroner arter hastalığı, romatizma nöbeti, genetik kalp bozuklukları, göğüs kafesi yapısal bozuklukları, bel kemiği yapısal bozuklukları, anemi, hormonal düzensizlikler, damar yapısındaki anormallikler ve kalp ritmi bozukluğu sayılabilir.
Kalp krizi kalbi besleyen damarlardan birinin tıkanmasıyla başlar. Kalp krizi bir an veya günlerce sürebilir. Kalp krizini artıran faktörler arasında diyabet, sigara kullanımı, kan yağlarındaki yüksek oran da bulunur.
Sigara, diyabet veya aileden gelen bir kalp hastalığı geçmişiniz yoksa bile 6 12 ay gibi periyodlarda check-up yaptırmanız gerekir. Çok genç yaşta kalp krizi nedeniyle ölümlerin artması, kalp krizi riskinin herkes için giderek arttığını göstermektedir. İyi hissediyor olmanız önemli değildir. Kalp krizi sinsi yaklaşır! Önemli olan hastalandığınızda değil hastalanmadan önce doktora gitmenizdir.
Kalp Krizi Nasıl Anlaşılır?
Çoğunlukla aniden sessizce kendini gösteren kalp krizi, bunun dışında örneğin merdiven çıktığınızda veya yürüdüğünüzde göğsünüzün ortasında hissedeceğiniz ağrı, yanma ve baskı şeklinde belirti gösterir. Ağrı sol kola yayıldığı gibi sağ kola, çeneye ve sırta da yayılabilir. Hareket ettikçe ağrı daha da kötüleşir. Bunların yanında çoğu kez mide bulantısı ve terlemeye de neden olur.
Yaşlılar ve diyabet hastaları yukarıda tarif edilen ağrıyı hissetmeyebilirler. Her bayılma kalp krizi değildir ancak kalp krizinin bir belirtisi de bayılmadır.
Kalp Kriziyle Karşılaştığınızda Neler Yapabilirsiniz?
Yapılacak ilk şey hastayı hastaneye ulaştırmaktır. Ancak ambulansın daha erken geleceğini düşünüyorsanız hemen bir ambulans çağırmalısınız. Hasta kişi eğer dilaltı hapı kullanıyorsa bu hapı vermek iyi gelebilir. Kendinizin kriz geçirdiğini düşünüyorsanız, öksürmek kalp krizini geciktirip size zaman kazandırabilir. Bir aspirin almak da size zaman kazandırabilir.