Kalp ve Damar Hastalıkları

Kardiyovasküler sistem rahatsızlıklarının yani kalp ve damar diğer deyişle dolaşım sistemi hastalıklarının her yıl dünyadaki ölümlerin yarısının nedeni olduğu bildiriliyor. Elbette bu savaş ve doğal afetler dışında kalan ölümleri kapsamaktadır.

Yaklaşık 250 milyon insanın yaşadığı, sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde yılda 1 milyon insan kardiyovasküler sistem bir başka deyişle dolaşım sistemi bozukluğu ve buna bağlı nedenlerle kaybediyor.

Bu dolaşım bozuklukları arasında en sık görülenler damar sertliği, damar tıkanıklığı, sürekli yüksek tansiyon, felç ve romatizmal kalp rahatsızlığıdır.

Peki kalp ve damar sistemi, yani dolaşım sistemi tam olarak nedir?

Aslında bu kalp, atardamar, damar ve kılcal damarların tüm vücudu sardığı bir ağdır. Bunların hepsi birlikte kanın vücudu düzgün şekilde gezinmesi için çalışırlar. Dolaşım sisteminin görevleri; besinlerin hücrelere taşınmasını, oluşan atıkların bağırsak ve diğer boşaltım organları tarafından atılmasını, oksijen taşıyan kanın atardamarlar yoluyla kalpten pompalanmasını ve oksijensiz kanın toplardamarlar tarafından kalbe taşınmasıdır.

Dolaşım sistemi solunum ve sinir sistemiyle birlikte çalışır.

Solunum sistemiyle birlikte çalışması oksijeni akciğerlerden vücuda taşıması, karbondioksiti de atılmak üzere vücuttan akciğerlere taşıması şeklindedir.

Sinir sisteminde oluşturulan basınç ise kalp atışını sağlar. Bu düzenli bir elektrik iletimiyle yapılır. Kalsiyum, potasyum ve sodyum en öenmli elektrik iletkenlerine örnektir. Elektrik iletkenleri sinirlerden kaslara elektrik ve iyon transferini sağlar. Kalsiyum kalp kasının kasılması için gereklidir, potasyum ise kalp kasının tekrar eski haline gelmesi yani gevşemesi için gereklidir. Sodyum ise akışkanlığın sürekliliği açısından hayati önem taşır. Dolayısıyla sofra tuzundan uzak durun, hiç tüketmeyin şeklindeki uyarılar aslında ciddi risk taşımaktadırlar.

Eğer bu iletkenler kusma, ishal aşırı idrara çıkma gibi nedenlerle tükenir de telafi edilmezlerse özellikle potasyum kaybı oluşur. Bunun sık tekrarlanması halinde elektrik ileten madde eksikliğinden aşırı halsizliğe yol açar ve hatta kalp kaslarının hasarına neden olur.

İnsanın yumruğu kadar büyüklükte ve konik biçimdeki kalp yetişkin bir insanda dakikada ortalama 70 kez kan pompalar. Bu maddelerin eksikliği hayati tehlike demektir. Kalsiyum, Potasyum ve sofra tuzunda bulunan Sodyum kalbin atması için gereklidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz