Gelecek yüzyılda dünyayı bambaşka bir iklim bekliyor. Raporlara göre, olağanüstü hava koşullarının özellikle gelecek yüzyılı derinden etkileyeceği ve elbette bu değişikliğin birden bire olmayıp yaşadığımız zamanda etkilerini göstereceği vurgulanıyor.
İngiltere’de yayınlanan tıp dergisi Lancet’in açıklamasına, iklim değişikliği önceden tahmin edilenden daha fazla insanı etkileyecek. Kuraklık, sel, sıcak hava dalgaları giderek etkisini ve sayısını artıracak öngörülüyor. Rapora göre, aşırı yağışlardan etkilenen insan sayısı da 90lı yıllara göre 4, kuraklıktan etkilenen insan sayısı ise 3 kat fazla olacak. Bu tip araştırmalarda, genellikle insanların yaşamayı tercih etmediği okyanus, büyük boş alanlar ele alınıyor. Rapor, iklim olaylarının yaşanması riskinin en yüksek olduğu alanlarda, insan nüfusunun artışını hesaplamaya çalışıyor. Bu hesaplamada nüfusun yaşı da çok önemli. Zira yaşlı insanların iklim değişikliklerinden, kuraklık, sel, sıcak hava dalgaları ve sonucunda göçten en çok etkilenecek olmaları kaçınılmazdır.
Dergideki raporun asıl amacı, iklimdeki değişimlerin insan sağlığına etkilerini incelemektir. Araştırmayı benzerlerinden ayıran özellik, iklim değişikliğinin genel atmosferik açıdan değil insan açısından ele alınmasıdır.
Küresel karbon miktarı salınımı bugün için 2009’da öngörülen seviyeden daha fazla artmıştır. Karbon salınımını önleyici uluslararası önlemler acil olarak alınmadığı takdirde, ölüm, hastalık ve kıtlık da aynı şekilde tahmin edilenin ötesinde olacaktır. Önceki araştırmalarda, iklim değişikliği doğal yaşam, çevre ve coğrafi yapının değişmesi olarak anlaşılıyordu. Ancak bu kez iklim değişikliği insan yaşamının değişmesi olarak da ele alınmaya başlanmıştır. Dünyanın sera gazlarını azaltmadaki yeni umudu, 2015 Aralık Ayı’nda Paris’te gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler zirvesi.
2010’da Çin’de 1.2 Milyon Kişi Hayatını Kaybetti
Yüzyılın sonuna doğru, her yıl 3 milyar yaşlı insanın sıcak havaya maruz kalacağı, 2 milyar insanın aşırı yağıştan etkileneceği ve 1 milyardan fazla insanın da kuraklıkla karşılaşacağı tahmin ediliyor. İklim değişikliği olmasa bile, mevcut iklimin insan sağlığına etkisini anlamak için sadece 2010 yılında Çin’de hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle 1.2 milyon kişinin öldüğünü bilmek yeterlidir.
Rapor ayrıca şunu söylüyor: Fosil yakıt tüketimi artık öncelikli teknik veya ekonomik bir sorun değildir. Bu artık politik bir sorundur ve hükümetlerin acil önlem alması gerekmektedir.