Güneş lekesi diye andığımız lekeleri aslında cilt lekesi diye tanımlamak daha doğru olur. Ciltte leke bırakan etken sadece güneş değildir. Ancak yazın bu sıcağında en kaçınılmaz görünen etken güneş olacaktır.
Güneş lekeleri, daha çok açık tende oluşur. Esmer ciltte oluşsa da bazen gözden kaçabilir.
Cilt veya Güneş Lekesi Neden Oluşur?
Ciltte oluşan lekeler, genel olarak cildi korumakla görevli Melanin pigmentinin bazı noktalarda birikmesinden kaynaklanır. Melanin pigmenti, koyu renkli, deride, saçta, beynin bazı bölgelerinde bulunan biyolojik bir yapıdır. Esmer, kızıl, sarışın değişik tenlerdeki ismi farklıdır. Görevi cildi ultraviyole ışınlarından korumaktır. Çiller de aynı şekilde oluşur.
Cilt lekelerinin oluşma nedenleri;
- Güneşte fazla kalmak
- Genetik nedenler
- Alerjik reaksiyonlar
- Hatalı solaryum kullanımı
olarak sayılabilir. Cilt lekeleri sadece görüntüyü bozan oluşumlar olmayabilir. Bir cildiye uzmanına danışmanızda yarar vardır. Melanin pigmentinin azalması saçların beyazlaşmasını getirir. Bu pigment tıpkı güneşte koyu giyinmek gibi ultraviyole ışınlarını kendine çekerek cildi korur. Yazın beyaz giyinin, gerisini melanin halledecektir. Ancak uzun süre güneş altında kalacaksanız melanin pigmenti o noktada toplanıp sıkışabilir ve cildinizde lekeler oluşabilir.
Aslında bronzlaşmak tam da budur. Koruyucu kreminizi sürüp uzandığınızda, melanin sizi güneş ışınlarından korumak için tüm güneş gören yerlerinize yayılır ve siz melaninin doğal koyu rengini alırsınız. Artık güneşlenmeyi bıraktığınızda, melanin yavaşça dağılır ve normal ten renginize dönersiniz.
Bronzlaşmak için gerekli olan melanin hangi besinlerde bulunur? Öğrenmek için İçinde Melanin Bulunan Maddeler‘i okuyabilirsiniz.
Güneş Lekerinden Kurtulma Yolları
Lazerle Cilt Yenileme
En tembel çözüm lazer yöntemidir. Fazla bir çaba göstermeden, Lazerle Cilt Lekelerini Yok Eden bir güzellik merkezine baş vurabilirsiniz. Ayrıca diğer yöntemlerden biraz daha pahalı olabilir. Bu yöntem genelde büyük lekeler için önerilir ancak lazerle cilt yenileme sık kullanılan bir yöntemdir.
Peeling
Kimyasal peeling son yıllarda popüler olmuş bir yöntemdir. Kimyasal solüsyonlarla, leke olan bölgedeki deri çıkartılır ve alttan yeni deri gelmesi sağlanır. Bu süre zarfında güneşe çıkılmamalıdır.
Mezoterapi
Bu yöntemde de cildin altına enjekte edilen ilaçlarla lekeli derinin soyulması ve altından yeni derinin gelmesi amaçlanıyor. Bu estetik yöntem de oldukça baş vurulan bir yöntemdir.
Mikrodermabrazyon
Mikrodermabrazyon yönteminde ise yine lekeli deri atılarak yeni deri oluşması amaçlanmaktadır. Ancak bu, deri üstüne solüsyon sürme veya deri altına enjeksiyon yapma yerine deri üzerine, doğal maddelerden elde edilmiş kristallerin basınçla doğrudan püskürtülme uygulamasıdır. Deriye kimyasal madde verilmez.
Kremler
En kolay ve ucuz yöntem olan kozmetik krem uygulamasında, izler geçene dek günde 1-2 defa krem sürmeniz gerekiyor. Yine bunu yaparken de kendinizi güneş ışınlarından korumaya özen göstermelisiniz. Krem uygulamasında, diğerlerinden daha yavaş sonuç alabilirsiniz. Sabırlı olmanız gerekir.
Maskeler
Güneş lekelerini gidermek amacıyla bazı cilt maskesi öneriliyor. Bunlar yoğurt, sirke, limon, maydonoz, karbonat maskeleridir. Sitemizde arama yaptığınızda karşılaşabilirsiniz.