Güneş Çarpması

Belirtileri, Yapılması Gerekenler, Korunma Yöntemleri

Güneş çarpması kızgın güneş altında uzun süre kalanlarda görülen bir hastalıktır. Aslında sıcak çarpmasıdır. Bu sadece sokaktaki insanın başına gelebilecek bir şanssızlık değil aynı zamanda döner ustaları gibi, fabrikalarda yüksek sıcaklık ortamlarında çalışan işçiler gibi bir çok insanın başına gelebilecek ciddi bir şeydir.

Vücut artan ısıya karşı kendi savunmak üzere damarları genişletir, tene ulaşan kan miktarı ve beraberinde ısı yüzeye ulaştırılır.
Aynı zamanda vücut ter salgılayarak deriyi soğutmaya çalışır. Salgılanarak deri üstüne yayılan ter buharlaşarak teni soğutur.
Eğer bu sistemin işlemesini engelleyen veya yavaşlatan bir neden var ise, aşırı nem, rüzgarsızlık gibi, yeterli soğutma olmaz ve sıcaklık veya güneş çarpması meydana gelir.

Belirtileri, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve çok yüksek ateştir.
Hasta terleyemez, sinirlilik, dalgınlık, yorgunluk gibi sinir sistemi bozuklukları görülür.
Çok etkilenmiş hastalarda ölüme rastlanabilir. Çok etkilenmiş kişilerin tedavisi aylarca sürebilir, kalıcı hasar oluşabilir.
Sinir sistemindeki hasara bağlı olarak, hemen olmasa da ilerleyen zamanlarda can kaybı ortaya çıkabilir.

Böyle bir kişiye rastlanıldığında kişinin derhal serin bir yere götürülmesi, giysilerin çıkarılması, başına ve kasık bölgesine soğuk kompres veya buz torbası konulması önerilir.
Çok yüksek ateşte vücudun ıslak bir çarşafa sarılması çok iyi olacaktır. Mümkünse banyo veya duş çok etkilidir.
Bilinç yerinde ise yavaş içmek koşuluyla su verilmeli bilinç yerinde değilse boğulma riskine karşın kesinlikle içecek bir şey verilmemelidir.
Kusma varsa yan yatırlımalıdır.
Önemli olan vücut sıcaklığının düşürülmesi olmakla beraber hassas beyin hücrelerinin soğutulması muhtemel sinirsel hasarları önlemek açısından öncelik taşımaktadır.
Tüm bu ilk yardımdan sonra mutlaka bir doktor çağırılmalıdır.

Vücut bu durumlarda ter salgılayarak yoğun bir tuz kaybına uğrar bu da sıcak yorgunluğu haline yol açabilir. Tuz ve su kaybı özellikle sıcak ortamlarda denetim altında tutulmalıdır.

Sıcaklık çarpması riski taşıyanlar özellikle çocuklar, yaşlılar, çok alkol tüketenler, ateşli hastalık geçirmekte olanlar, kilo fazlası olan kişiler olarak sıralanabilir. Nedeni ise bu kişilerin sıcaklık değişimlerine yeteri kadar çabuk ve etkili uyum sağlayamamalarıdır.

Korunmak için uzun kollu giysiler kısa kollu giysilerden daha yararlıdır, güneş ışını doğrudan tene değmeyeceğinden, ten gölgede kalacağından daha az etkilenir.
Güneşin tepede olduğu öülen saatlerinde mümkün olduğu kadar dışarı çıkılmamalıdır. Mutlaka bir şapka kullanılmalıdır.

Özellikle bebekler için güneşten koruyucu kremler kullanılmalıdır.

Güneş gözlüğü özellikle kenarı kapalı olanları kullanın.

Güneş ışınlarının çokça yansıdığı alanlarda, kum, deniz gibi yerlerde ışınlar yayılarak her yönden geleceğinden daha dikkatli olunmalıdır.

Son bir şey daha var, sıcak veya güneş çarpması sadece insanları etkilemez. O yüzden lütfen kapımızın önüne 1 kap su da onlar için bırakalım.

2 YORUMLAR

  1. geçen hafta sarozda 7 tane yavru köpek gördüm. koca plaja bin kişi yüzmeye geliyor en azından dönerken içmedikleri suyu bir kaba koyup hayvanlar içsin diye bırakabilirlerdi. ama bunu bir tek ben ve başka bir aile yapıyordu. lütfen daha duyarlı olalım

  2. geçen yaz yolda yürürken bir güvercin sıcaktan önüme düştü ve öldü. hala unutamıyorum..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz