Demir eksikliği anemisi, özellikle kadınlarda sıkça görülen bir kansızlık tipidir. Kansızlığın nedeni besinlerden yeterli demir alınamaması veya alınan demirin bağırsaklarda yeterince emilememesidir. Böylece kanda hemoglobin yeteri kadar oluşmaz. Hemoglobin, oksijeni dokulara taşır, çıkan karbondioksiti tekrar solunum organlarına iletir. Böylece dokular beslenir, yaşam devam eder.
Ancak kanda hemoglobinin yeterli olmadığı durumlarda hücreler oksijen yetersizliğinden dolayı yeterli enerjiyi elde edemezler. Böylece de kendilerini yenileyemezler, fonksiyonlarını yeteri kadar yerine getiremezler. Kansızlık sonucu her türlü rahatsızlığa, bağışıklık sisteminin çökmesine davetiye olur. Özetle vücudun en önemli gereksinimlerinin başında gelir demek yanlış olmaz.
Kadınlarda demir eksikliği anemisi, kansızlığın bir nedeni adet dönemleridir. Bununla beraber hamilelikte demir ihtiyacı daha da artar. Hamilelikte doğal olarak ortaya çıkan bu daha fazla demir eksikliği giderilmezse bebek de olumsuz etkilecektir. Her kadının periyodik olarak demir eksikliği olup olmadığına baktırması gerekir. Bu özellikle hamilelikte mutlak ihtiyaçtır.
Kansızlığın nedenlerinden biri demir içeren besinlerle beraber demir emilimini engelleyen besinlerin birlikte alınmasıdır. Örneğin çay ve süt ürünleri besinlerdeki demir emilimine engel olur ve bunlarla beraber tükettiğiniz demir içeren besinler boşa gider. Süt ürünleri ve çayın sindiriminden sonra aldığınız demir içerikli besinler bağırsak tarafından emilebilecektir.
Bir yandan da sindirim sisteminizdeki rahatsızlıklar sadece demirin değil diğer maddelerin de emiliminde sorun yaratıyor olabilir. Ancak bu durumda dahi ilk sıkıntı yaşayacağınız şey kansızlık ve bağlı rahatsızlıklardır. Doktorunuzun önerdiği demir takviyesi ile birlikte günlük egzersizlerle sindirim sisteminizi rahatlatmanızda fayda olacaktır. Çay, kahve tüketimini yemeklerden 45 dakika sonra yapmanız gerekir.
Demir içeren besinlerden bazılarını sizler için sıralayalım:
Karaciğer, kırmızı et, tavuk ve balık eti
Yumurta
Üzüm ve pekmez
Kuru baklagiller
Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut gibi kuru meyveler
Yeşil yapraklı sebzeler
Fındık, fıstık ve susam
Fasulye, Kabak, Karnıbahar, Maydanoz, Bezelye, Ispanak, Domates, pazı
Demir emilimini artıran besinler:
C vitamini demir emilimini artırır. Bu nedenle demir içeren besinleri C vitamini içeren besinlerle tükettiğinizde ilaçtan fazlasını almış olacaksınız. Örneğin bir bardak portakal suyu ile yumurta yediğinizde, köftenin yanında yeşil salata yediğinizde vücudunuz demir kazanacaktır.