Havaların ısınması bitkileri coşturması bir yana diğer canlılara tatlı bir rehavet getiriyor. Halsizlik, isteksizlik, yorgunluk, sindirim sisteminde sorunlar gibi belirtilerle ortaya çıkan bahar yorgunluğundan kurtulup hayata katılmanız için bazı önerilerimiz var.
Bahar yorgunluğunun nedeni hava sıcaklığının artması olarak tanımlanıyor. Peki sıcak oldu da ne değişti? Çok basit. Kışın soğuk havasında ısınmak için sıkılaşan vücudunuza karşılık, sıcak havayla birlikte genişleyip soğumak isteyen bir bedeniniz var artık.
Bu durumda gerçek yorgunlukla bahar yorgunluğunu ayırt edebilmeniz için uyku düzeninize dikkat etmelisiniz. Özellikle uykunuzu kaçıracak, sizi daha uzun ayakta tutup yorulmanızı artıracak kafeinden uzak durmalısınız.
Bunun dışında beslenmenize dikkat edin. Artık sebze, meyve çeşitliliği arttığı için beslenmenizde bunlara daha çok yer vermelisiniz. Sebze ve meyve ile alacağınız A, C, E vitaminleri bahar yorgunluğunuza iyi gelecektir.
Hatırlatalım,
A Vitamini Alabileceğiniz Besinler
Tatlı patates, havuç, ıspanak, şalgam, pazı, kabak, mercimek, kavun, papaya, kırmızı biber, domates, pırasa, greyfurt, bezelye, kuşkonmaz, karpuz, yeşil fasulye, kayısı, brüksel lahanası, maydanoz, brokoli
C Vitamini Alabileceğiniz Besinler
Maydanoz, limon, portakal, greyfurt, yeşil biber, ıspanak, asma yaprağı, brokoli, turunçgiller, çilek, kızılzık, kuşburnu, kiraz, karnabahar, kara lahana
E Vitamini Alabileceğiniz Besinler
Buğday tohumu yağı, ay çekirdeği, badem, ayçiçek yağı, aspir yağı, fındık, fıstık, mısır yağı, ıspanak, brokoli, soya yağı, kivi, mango, domates, yeşil zeytin, kekik, kuru kayısı, acı biber tozu, paprika, kanola yağı, keten tohumu yağı, şam fıstığı, kuşkonmaz
Görüldüğü gibi hamurdan uzak durup, hazır doğa size bolca sunuyorken sebze ve meyvenin tadını çıkarmak bahar yorgunluğunuza iyi gelecek. Unutmamak gerekir ki yukarıda sıralanan sebze ve meyvelerin size katacağı faydalar ne kadar organik olduklarıyla bağlantılıdır.
Bunların bir kısmını organik tohum elede edip bahçe veya saksınızda da yetiştirebilirsiniz. Örneğin maydanozunuzu saksınızda yetiştirebilir, gerektikçe kesebilirsiniz. Toprakla uğraşmanın faydası bir yana, organik tohumla ürettiğiniz kendi maydanozunuz, biberiniz size anlatılan vitamin ve antioksidan faydalarını sunabilecek besinlerdir. Eğer size önerildiği gibi besleniyor, C vitamini için yeşil biber tüketiyor ancak hala vitamin eksikliğinden şikayet ediyorsanız bunun nedeni tükettiğiniz biberin hormonlu üretilmiş olmasından kaynaklanıyor olabilir. Tarımda kullanılan hormon, GDO, kimyasal olarak adlandırılan maddeler ürünün doğasını bozacağından size ansiklopedilerde anlatılanları vermeyebilir.