Bademin Faydaları

Badem yurdumuzda hemen heryerde yetişebilen bir ağaçtır ancak tatil yollarında özellikle Ege yollarında sıkça rastlarız. Datça bu konuda epey öndedir. Gül, erik, şeftali, kiraz gibi meyvelerle aynı aileden olan badem bahar aylarında yapraklar çıkmadan önce çiçekler vermesiyle dikkat çeker.

Aşırıya kaçmadan yerseniz bu lezzetli meyvenin sağığa bir çok faydası vardır. Bademin diğer adı payamdır. Aynen acıpayam’da olduğu gibi. Acıpayam Acıbadem demektir kısaca.

İçerdiği az miktarda protein, demir ve kalsiyum yanında yağ oranı yüksektir. Cilt ve saç için oldukça besleyici ve onarıcı badem yağı içerdiği yüksek oranlı E vitamini sayesinde çocuk ve yaşlılar için güçlü bir koruyucudur. Yaşlılık etkilerini azaltır.

Acı badem yağına dikkat! Ağızdan alındığında göğsü yumuşatır, öksürüğü keser ancak fazla alındığında zehirlenmeye yol açabilir.

Badem kalp ve damar rahatsızlıkları açısından da önemlidir. Yüksek miktarda doymamış yağa sahiptir. Bu yağ kötü kolestrolü düşürür. Aynı zamanda içeriğindeki karbonhidrat, lif, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, A, B, C ve E vitamini sayesinde şeker hastaları için de önemli bir destektir. Benzer multivitamin ilaçları yerine günde 5-10 adet doğal yetişmiş badem tüketmek daha faydalıdır.

Hatırlardan hep kaçan günlük manganez ihtiyacının yüzde 45’ini yarım çay bardağı badem ile giderebilirsiniz. Kalbin ihtiyacı olan çok önemli bir diğer madde olan bakırın da günlük ihtiyacının yüzde 20’sini karşılamış olursunuz.

Bağışıklık sisteminin en büyük yapıtaşlarından biri olan yaşlanmayı geciktiren, vücudu onaran ve hastalıklara karşı direnci sağlayan antioksidan E vitaminini doğal yollardan karşılayabileceğiniz en kolay çözümlerden biridir.

Tüm bu besleyici elemanlarıyla birlikte badem size tokluk hissi verir. Doymamış yağ özellğiyle badem yağı da vücuta birikmez aksine birikmiş fazla yapları da beraberinde götürür. Badem zayıflamanıza yardımcı olur.

20 yıl süren bir araştırmanın sonuçlarına göre ise haftada yaklaşık 10 adet badem tüketmek Safra taşlarının oluşumunu yüzde 25 oranında azaltmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz