Aile hekimliği uygulaması, devletin sağlık hizmeti görevindeki ilk basamak olan koruyucu sağlık hizmetinin özelleştirilmesi, geniş anlamda ise devletin asli görevlerinden biri olan tüm sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesindeki ilk ve çok önemli bir adımdır.
Uygulama ilk olarak 1 Kasım 2010 tarihinden itibaren pilot bölge olarak seçilen İstanbul ilinde başlamıştır. Semtlerdeki sağlık ocakları ASM yani aile sağlık merkezi olmuştur. İstanbul genelinde 3.465 aile hekiminin görev yapması bekleniyor. Ancak sağlık merkezi sayısının bu rakamın çok altında olması nedeniyle hekimler yeni yer bulmak zorunda. Bu yeni yerlerin kira dahil tüm giderleri ilgili hekim tarafından karşılanacağı ve devletin belirlediği ücretlerin bazı semtlerde masrafı karşılamayacağı veya bir hekim için az olacağından İstanbul’un bazı düşük gelirli semtlerine aile hekimlerinin ilgisi düşük kalacaktır. Ayrıca İstanbul her yıl önemli miktarda göç alıyor. Hekimlerin bakacağı kişilerin listesi kendilerine Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenip veriliyor. Böylece göç eden insanların sağlık hizmetinden mahrum kalacak olması büyük olasılık. Verilen listelerdeki hatalar da hekim tarafından bakıldığında ayrı bir çile.
Yürülüğe giren yasadaki bir madde ASM lerde çalışacak ebe, hemşire ve diğer sağlık memurlarının “aile hekimlerinin verdiği diğer işleri de yapar” diyor. Buna göre gerektiğinde sağlık memurları sekreterlik veya temizlik görevi de alabilirler. Patron tamamen aile hekimidir.
Gelelim işin asıl kısmına. İstanbul’da yaşayanların aile hekimlerini öğrenmek için yapması gereken burayı tıklayarak TC kimlik numarasıyla doktorun ismini bulması.
Varsa hekiminizin adı ve soyadını öğrenebilir, çalışıyorsa (ki şu anda çalışmıyor) haritayı tıklayıp yeri hakkında Google Map ten fikir edinebilirsiniz. Ancak sorgulamayı yaptığınızda gelen bilgi sadece bir isim. Adres telefon gibi detay yok, sonraki yapmanız gereken İstanbul kazan ve siz kepçe aile hekiminizi aramak. Bu arada ekleyelim sizin hekiminiz filanca kişi diye ailenin diğer fertlerinin de aynı kişi demek değil. Herkes kendi hekimini bulmak zorunda. Muhtemelen aile hekiminiz rahatsızlandığı, tatile çıktığı, herhangi bir sebepten işe gelemediği takdirde ne yapacağınız size kalmış.
Tecrübelerinizi burada paylaştığınız takdirde, hem İstanbul hem diğer illerdeki vatandaşlar hem belki de uygulamayı yasalaştırıp devreye sokanlar faydalanabileceklerdir.
Çok geçmiş olsun.
güzel siteymiş.tebrikler.