Sabah uyandığınızda ağzınızın kokmasının ilk nedeni siz uyurken, gün içinde ağzınızı temizleyen fonksiyonların siz uyurken çalışmamasıdır. Bu genelde normal bir durumdur. Bazı durumlarda ise öncelikle boğaz ve başka hastalıkların da işareti olabilir. Ağız kokusundan sürekli rahatsız iseniz bunun nedenini mutlaka araştırmalısınız. Ağız kokusunu geçici ve sürekli olarak ikiye ayırmalıyız.
Ağız kokusu nedenleri:
• Geçici ağız kokusunun nedeni sigara, içki, sarımsak veya soğan gibi yiyecekleri yemek gibi şeylerdir.
• Çürük diş, yetersiz diş temizliği, dişeti iltihabı, ağız veya boğaz enfeksiyonu ağız kokusuna neden olur.
• Sinüzit sürekli ağız kokusuna neden olabilir. Beraberinde öksürme, balgam, ateş, baş ağrısı gibi belirtiler görülebilir. Başka akciğer rahatsızlıkları da sürekli ağız kokusu yapar.
• Şeker hastalığında sürekli ağız kokusu belirtilerden biridir. Bu koku asteona benzer. Beraberinde çok su içme isteği, idrara sık çıkma, zihin karışıklığı gibi belirtiler de varsa mutlaka bir endokronoloji doktoruna görünmelisiniz.
• Kronik böbrek yetmezliğinde sürekli ağız kokusuyla birlikte nefeste amonyak kokusu, iştahsızlık, kilo kaybı, kaşıntı, baş ağrısı, huzursuzluk, hıçkırık, deride morluk, burun kanaması, uyku hali, mide bulantısı ve kusma, istem dışı kasılmalar, kas seğirmesi görülür. Mutlaka vakit geçirmeden bir doktora görünmelisiniz. Böbrek yetmezliğinde geç kalmanın şakası hiç yoktur.
• Karaciğer rahatsızlıklarında, sarılık gibi, sürekli ağız kokusuyla beraber nefeste balık veya küf kokusu, aşırı yorgunluk, kilo kaybı, sıvı birikimi görülebilir.
Sizin veya bir başkasının ağız kokusu konusunda eylemsiz kalmayınız. Ağız kokusunu sprey, diş fırçalama, karanfil çiğneme gibi geçici yöntemlerle geçiştirmek bir hastalığı görmezden gelmek olabilir. Her ne kadar karşınızdaki insanın ağzının koktuğunu söylemek rahatsız edici de olsa kendisi bunun farkında olmayabilir, ama siz bunu söylediğinizde karşınızdaki insanın hayatını kurtarmış olabilirsiniz.